Verhoogde schenkingen, maar niet aan kinderen boven de 40 jaar.

Gepubliceerd op
10 maart 2021

Naast het jaarlijks vrijgestelde bedrag van € 5515 voor kinderen, is er een aantal mogelijkheden om de schenking aan kinderen voor één kalenderjaar op te hogen:

  • tot € 26.457 (vrij te besteden); of
  • tot € 55.114 voor de betaling van kosten van een studie of een opleiding voor een beroep waarbij deze kosten aanzienlijk hoger zijn dan gebruikelijk;
  • dan wel tot € 103.643 wanneer aan het kind een bedrag wordt geschonken ten behoeve van de eigen woning.

Voorwaarde is wel dat het kind waaraan wordt geschonken tussen de 18 en de 40 jaar is. Is het kind al ouder dan 40 jaar, maar is de echtgenoot, geregistreerd partner of officiële samenwoonpartner van het kind nog tussen de 18 en de 40 jaar, dan mag de ouder de schenking alsnog aan het kind doen.

Onlangs moest de rechtbank in Gelderland oordelen over een vader die zijn zoon een grote schenking van € 40.000 had gedaan, en een beroep deed op een verhoogde vrijstelling. De inspecteur van belastingen was het er niet mee eens omdat de zoon en diens partner beide ouder waren dan 40 jaar.

Volgens de Rechtbank is er geen sprake van de door de familie gestelde leeftijdsdiscriminatie. De regeling is juist expliciet bedoeld geweest om jonge huishoudens te helpen bij het terugbrengen van hun eigenwoningschuld. Dit brengt mee dat de leeftijdsgrens berust op een keuze van de fiscale wetgever waarvan niet kan worden gezegd dat er geen objectieve en redelijke rechtvaardiging voor bestaat.

Bron: Rb. Gelderland 12 oktober 2020, nr AWB 20/2590 (ECLI:NL:RBGEL:2020:5408)

Laatste nieuwsberichten

Wij staan klaar
voor U!

Wij maken graag tijd voor een vrijblijvend persoonlijk gesprek bij ons op kantoor of bij u thuis. Ook afspraken buiten de reguliere openingstijden zijn geen probleem.

Neem telefonisch contact op via 0541-723971 
of via e-mail Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Privacyverklaring - Algemene voorwaardenSitemap - © Alle rechten voorbehouden