Skip to main content

Handelen met de eigen BV vergt nauwkeurigheid

Gepubliceerd op
13 februari 2022

Welke belangen spelen er als de directeur-grootaandeelhouder (DGA) met zijn eigen BV handelt? In welke mate is het eigen belang daarbij aan de orde? Wie zou zichzelf de hoogste prijs laten betalen? De belastingdienst beoordeelt de zakelijkheid van dergelijke transacties met grote precisie. Wat kunt u doen?

Als u bijvoorbeeld een auto of pand van de BV koopt en daar een te lage prijs voor betaalt, staat de fiscus klaar met een stevige belastingclaim (aanmerkelijk belang). Het is aan u als DGA om te zorgen voor een stevige onderbouwing, bijvoorbeeld in de vorm van een taxatierapport of waardeverklaring, anders kan de belastingdienst 26,9% (2022) over uw belastbaar inkomen uit het aanmerkelijk belang aan belasting vorderen.

De fiscale claim wordt nog erger als u in uw hoedanigheid van DGA uw auto voor een zachte prijs aan uw kind verkoopt. Naast de aanmerkelijk belang claim kunt u dan ook een claim voor schenkbelasting tegemoet zien. Zorg dus voor een zorgvuldige, nauwkeurige voorbereiding om dit soort problemen te voorkomen.

Tegenstrijdig belang
En let ook op de regeling over tegenstrijdig belang, voor de situatie dat één of meerdere bestuurders een direct of indirect persoonlijk belang hebben dat tegenstrijdig is met het belang van de vennootschap en de met haar verbonden onderneming. In sommige situaties mag u wel zelf met uw eigen BV handelen, in andere gevallen weer niet of niet alleen.

Wilt u hier meer over weten? Bel ons! Wij geven u inzicht in de aanwezige speelruimte, zodat u die maximaal kunt benutten.

Bron: Hof Amsterdam, nr. 08/00201, LJN BO9617

Wij staan klaar
voor U!

Wij maken graag tijd voor een vrijblijvend persoonlijk gesprek bij ons op kantoor of bij u thuis. Ook afspraken buiten de reguliere openingstijden zijn geen probleem.

Neem telefonisch contact op via 0541-723971 
of via e-mail Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.