Skip to main content

Een woning erven

Gepubliceerd op
20 mei 2024

Als u een woning erft, komt daar veel bij kijken. Hoe gaat het met de verkoop? Wat als een van de erfgenamen in het huis wil (blijven) wonen? Hoe bepaal je wat een huis waard is? En hoe zit het met de erfbelasting?

Restschuld op het huis

Een huis erven is niet zonder risico’s. Sommige woningen zijn moeilijker te verkopen en de hypotheeklening kan hoger zijn dan de waarde van de woning. Daarom is het vaak verstandig om de erfenis beneficiair te aanvaarden. Zo weet u zeker dat u niet met een restschuld blijft zitten, op het moment dat het huis minder waard is dan de openstaande lening.

Overlijdensverzekering

Is er een overlijdensverzekering? Dan kunt u meestal de hypotheekschuld (deels) aflossen met de uitkering van de overlijdensverzekering. Soms is dit al geregeld in de hypotheekakte.

De waarde van het huis in de nalatenschap

Zijn er meer erfgenamen en wilt u de waarde van het huis weten om de hoogte van uw erfdeel te bepalen? Dan moet u samen met de andere erfgenamen beslissen hoe u de waarde van de woning bepaalt. Bijvoorbeeld met een taxatie.

De waarde van het huis bepalen voor de erfbelasting

Om de erfbelasting van een koophuis te berekenen moet u op uw aangifte de WOZ-waarde van het huis invullen van het vorig jaar. Is de WOZ-waarde volgens u te hoog, dan moet u eerst een WOZ beschikking aanvragen op uw eigen naam. Na ontvangst van die beschikking kunt u bezwaar aantekenen bij de gemeente waar het huis staat.

Een erfgenaam koopt de anderen uit

Wil een van de erfgenamen eigenaar worden van het huis? Dan kan hij de andere erfgenamen uitkopen. De woning kan op zijn naam worden gezet door een zogenoemde akte van verdeling die de notaris voor u opstelt. De erfgenamen stellen de waarde vast in overleg of ze vragen een onafhankelijk taxateur. De nieuwe eigenaar moet de andere erfgenamen betalen voor hun deel. Heeft de nieuwe eigenaar het geld niet? Dan moet hij een lening afsluiten om de andere erfgenamen te betalen.

Geen erfgenaam, maar samenlevingscontract

Bent u niet getrouwd of heeft u geen geregistreerd partnerschap met uw overleden vriend(in)? Als de overledene geen testament had, bent u geen erfgenaam. Wat er met uw huis gebeurt, hangt af van uw situatie.

Samenlevingscontract met verblijvingsbeding

Is er geen testament, maar hebben u en uw overleden vriend of vriendin een samenlevingscontract met verblijvingsbeding? En stond de woning op naam van u allebei? Dan kunt u het huis nu op uw naam laten zetten. Daarvoor is een notariële akte nodig. De wettelijke erfgenamen van uw overleden partner moeten daaraan meewerken.

Samenlevingscontract zonder verblijvingsbeding of geen samenlevingscontract

Is er geen testament en heeft u een samenlevingscontract zonder verblijvingsbeding of heeft u geen samenlevingscontract? Dan gaat het aandeel van uw overleden partner naar diens erfgenamen. Staat het huis alleen op de naam uw vriend(in)? Dan gaat het huis naar de familie van de overledene.

Nog vragen? Neem gerust contact met ons op voor een vrijblijvend advies.

Foto credits: Spacejoy on Unsplash

Wij staan klaar
voor U!

Wij maken graag tijd voor een vrijblijvend persoonlijk gesprek bij ons op kantoor of bij u thuis. Ook afspraken buiten de reguliere openingstijden zijn geen probleem.

Neem telefonisch contact op via 0541-723971 
of via e-mail Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.