Bewind en Alimentatie
In testamenten nemen ouders regelmatig een bewindregeling op. Meestal is het hun bedoeling om de kinderen pas op latere leeftijd de beschikking te geven over de erfenis. Zij willen daarmee voorkomen dat de kinderen de erfenis opmaken aan scooters, sportauto’s en verre reizen.
Waar de meeste ouders de bewindregeling laten gelden tot een leeftijd tussen de 21 en 25 jaar van het kind, zijn er ook ouders die langer over hun graf willen regeren. Zij zouden het liefst zien dat de kinderen tot hun veertigste verjaardag of soms nog langer, niet zelf over de erfenis mogen beslissen. Tegenwoordig is er een regeling in de wet die ervoor zorgt dat een kind na 5 jaar de rechter kan vragen om het bewind op te heffen.
Soms pakt een bewindregeling later heel anders uit dan degene die het testament maakte maar kon vermoeden. Recent speelde er een dergelijk geval bij de rechtbank Midden-Nederland. Het betrof een man die alimentatie moest betalen aan zijn ex-echtgenote. Bij het berekenen van zijn draagkracht voor de alimentatie werd zijn vermogen meegerekend, maar omdat het vermogen onder bewind was gesteld kon hij niet over het vermogen beschikken. De rechter vindt dat de bewindvoerder maar moet vragen om over een deel van het vermogen te kunnen beschikken om de alimentatie te betalen.
Heeft u een bewindregeling in uw testament opgenomen, dan is het misschien goed om de eindleeftijd die u noemt nog eens te controleren. Heeft u vragen? Bel ons gerust, wij zijn u graag van dienst.
Bron: Rechtbank Midden-Nederland, 16 april 2020, C16/477525/FA RK 19-1616, ECLI:NL:RBMNE:2020:1512
Laatste nieuwsberichten
Wij staan klaar
voor U!
Wij maken graag tijd voor een vrijblijvend persoonlijk gesprek bij ons op kantoor of bij u thuis. Ook afspraken buiten de reguliere openingstijden zijn geen probleem.
Neem telefonisch contact op via 0541-723971
of via e-mail