De familiehypotheek
Wie geld wil lenen bij de bank moet aan strenge voorwaarden voldoen. Soms kunnen ouders uitkomst bieden met behulp van een familiehypotheek.
Ook bij een familiehypotheek leent men geld om een woning te kopen. Alleen niet van de bank, maar van ouders. Zij vragen daarvoor rente: zo levert hun spaargeld meer op dan als het op de spaarrekening staat. Net als bij een gewone hypotheek levert ook het lenen bij de ‘familiebank’ mogelijk een belastingvoordeel op.
Een familiehypotheek kan een uitkomst zijn als de bank niet meer dan 100 procent van de waarde van de woning wil financieren. Ouders kunnen het bedrag dat bijvoorbeeld nodig is voor eventuele bijkomende kosten of een verbouwing lenen.
De bank telt de schuld die het kind heeft bij de ouders wel mee bij de berekening van het bedrag dat het kind mag lenen. Het is mogelijk dat de bank daarom alsnog een streep zet door de lening bij de bank omdat het inkomen niet genoeg is om beide leningen te financieren.
Net als bij een hypotheek bij een bank moet de familiehypotheek worden vastgelegd in een overeenkomst. Daar moeten beide partijen zich aan houden. In de overeenkomst staat onder meer de rente en de aflossing die het kind moet betalen.
Om gebruik te kunnen maken van de hypotheekrenteaftrek mag de rente niet veel lager of hoger zijn dan wat een bank zou vragen voor dezelfde lening. De lening moet dus te vergelijken zijn – zowel qua rente als looptijd – met een lening bij een bank. Als de overeenkomst voldoet aan deze en andere voorwaarden voor hypotheekrenteaftrek, mag het kind de hypotheekrente aftrekken in de aangifte van de inkomstenbelasting. De notaris kan controleren of deze overeenkomst aan alle juridische eisen voldoet, de Belastingdienst kan checken of de gevraagde rente voldoet. De ouders hoeven over de ontvangen rente geen belasting te betalen. Ook kunnen zij het bedrag dat het kind jaarlijks aan rente en aflossen betaalt schenken. Het is aan te raden daarbij rekening te houden met het jaarlijkse bedrag dat ouders belastingvrij mogen schenken aan hun kinderen.
Lenen aan een zoon of dochter betekent – als er sprake is van een huwelijk in gemeenschap van goederen – vaak ook lenen aan de schoonzoon of schoondochter. Zij zijn samen aansprakelijk voor de schuld. Zijn ze niet getrouwd of hebben ze huwelijkse voorwaarden afgesproken, dan kun je alsnog vastleggen dat ze allebei hoofdelijk aansprakelijk zijn. Dat doet de bank ook. Het vergroot de kans dat de schuld wordt terugbetaald, ook als er een kink in de kabel komt wat betreft de relatie.
Een familiehypotheek is niet zonder risico. Het gaat namelijk om een groot geldbedrag en een lange looptijd. De ouders moeten het geld dus wel kunnen missen en nog een veilige buffer overhouden. Het is bovendien aan te raden om de financiële gegevens van het kind op te vragen. Bedenk ook wat er kan gebeuren bij werkloosheid of arbeidsongeschiktheid. Zo is het mogelijk om aan het kind te vragen een overlijdensrisicoverzekering of een arbeidsongeschiktheidsverzekering af te sluiten.
Vanwege het risico en de ingewikkelde financiële regelingen is het verstandig om voor het opstellen van een overeenkomst een notaris te raadplegen. Die weet ook op fiscaal gebied van de hoed en de rand en kan zo vervelende situaties voorkomen.
Voor meer informatie over de familiehypotheek kunt u contact opnemen met ons kantoor.
Laatste nieuwsberichten
Wij staan klaar
voor U!
Wij maken graag tijd voor een vrijblijvend persoonlijk gesprek bij ons op kantoor of bij u thuis. Ook afspraken buiten de reguliere openingstijden zijn geen probleem.
Neem telefonisch contact op via 0541-723971
of via e-mail