Levenstestament niet altijd geaccepteerd
‘Levenstestament’ is de moderne naam voor een algemene volmacht. De algemene volmacht stelt iemand anders in staat om voor u te zorgen, als u dat zelf niet meer kan. Dit kan heel fijn zijn als bijvoorbeeld dementie, andere aandoeningen of de ouderdom in het algemeen, u parten gaan spelen.
Verreweg de meeste mensen geven een volmacht aan de partner en de kinderen. Maar ook een vertrouwde derde kan als gemachtigde optreden. Meestal wordt de volmacht gebruikt om de dagelijks voorkomende zaken te regelen. Denk dan bijvoorbeeld aan het doen van bankzaken, het sluiten van een nieuw contract met een energieleverancier of het bestellen van boodschappen.
Ook meer ingrijpende handelingen kunnen met de volmacht worden geregeld. Verhuist u naar een zorginstelling en moet uw huis verkocht worden? Of moeten er gesprekken met artsen worden gevoerd over uw medische toestand en behandelingen? Als u dit zelf niet meer kunt regelen, biedt het levenstestament uitkomst. Het spreekt voor zich dat het maken van het levenstestament tijdig moet gebeuren, als u nog fit van lijf en leden, en vooral helder van geest bent.
Het levenstestament lijkt een probaat middel tegen alle soorten van ongemak die vooral met het klimmen van de leeftijd kunnen optreden. Toch bleek recent maar weer dat een levenstestament niet altijd soelaas biedt. In de algemene voorwaarden van sommige banken staat dat er geen gemachtigde kan worden benoemd bij online spaarrekeningen. Het gaat hier doorgaans om banken die slechts internetrekeningen aanbieden.
Een kind diende onlangs een klacht in omdat hij met het levenstestament niet over de rekening van zijn moeder beschikken. Volgens de bank kon de volmacht in het levenstestament niet in haar IT-systeem verwerkt worden. De Geschillencommissie Financiële Dienstverlening (KiFiD) moest oordelen over de klacht. De uitkomst was onder meer dat de bank niet verplicht is om de volmacht te verwerken in haar administratie.
Omdat het wel wenselijk is dat volmachten en levenstestamenten door banken kunnen worden verwerkt, is al in 2015 door de Koninklijke Nederlandse Beroepsorganisatie voor notarissen (KNB) en de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) een tekst voor de financiële volmacht vastgesteld. Deze tekst is voor de grote banken goed hanteerbaar en kan in hun IT-systeem opgenomen worden. Het is dus zaak om tijdig te controleren of al uw bankrekeningen lopen bij organisaties die uw levenstestament accepteren. Uw gemachtigde komt dan op het moment dat u al wilsonbekwaam bent geworden niet voor verrassingen te staan.
Wilt u meer weten over levenstestament? Bel gerust met ons kantoor voor een afspraak. Wij zijn u graag van dienst.
Bron: Geschillencommissie Financiële Dienstverlening, nr. 20.00152.
Laatste nieuwsberichten
Wij staan klaar
voor U!
Wij maken graag tijd voor een vrijblijvend persoonlijk gesprek bij ons op kantoor of bij u thuis. Ook afspraken buiten de reguliere openingstijden zijn geen probleem.
Neem telefonisch contact op via 0541-723971
of via e-mail