Skip to main content

Samenlevingscontract, geregistreerd partnerschap of trouwen?

Gepubliceerd op
01 mei 2022

Wilt u uw relatie met uw partner officieel vastleggen? Dan hebt u daarvoor drie mogelijkheden: trouwen, geregistreerd partnerschap of een samenlevingscontract. U kunt natuurlijk ook samenwonen zonder officieel iets te regelen, maar welke risico's loopt u dan? En wat zijn de verschillen?

Wat zijn uw rechten en plichten als u gaat samenwonen of als u uit elkaar gaat? En wat zijn de regels om te kunnen trouwen of een geregistreerd partnerschap of samenlevingscontract te hebben?

Samenlevingscontract
Bij een samenlevingscontract maakt u met elkaar afspraken maakt over het samenwonen, bijvoorbeeld over de huishoudkosten, bankrekeningen of eigendommen. Deze overeenkomst kunt u samen maken, maar deze kunt u ook vastleggen bij een notaris. In een aantal gevallen is het verplicht om het contract door een notaris op te laten stellen, bijvoorbeeld bij een partnerpensioen. Een samenlevingscontract mag met met meerdere personen tegelijk worden gesloten. Een samenlevingscontract bij de notaris kan binnen twee weken worden geregeld. Hiervoor is verder geen wachttijd. Ook zijn er geen getuigen nodig, het is enkel een contract tussen u en uw samenlevingspartner(s), waarbij alleen de rechten en plichten gelden die u samen hebt vastgelegd in het contract.

Bij een samenlevingscontract erft u niet automatisch  van elkaar. Dit kan wel geregeld worden met een testament bij de notaris. U kunt in een samenlevingscontract wel afspraken maken over de verdeling van de spullen die van u samen zijn in het geval van een overlijden van een samenlevingspartner.

Het beëindigen van een samenlevingscontract kunt u zelf regelen. Het is ook mogelijk om de voorwaarden in het contract zetten wat er moet gebeuren als u het hierover niet met elkaar eens bent.

Huwelijk en geregistreerd partnerschap
Het huwelijk en geregistreerd partnerschap zijn nauw verwant aan elkaar. Ze zijn allebei in de wet geregeld, waarbij de rechten, plichten en voorwaarden allemaal zijn vastgelegdin de wet. Hoewel er juridisch geen verschil is tussen de twee, zijn er wel enkele verschillen, zoals de manier van de beëindiging. Een huwelijk en geregistreerd partnerschap regel je bij een ambtenaar van de burgerlijke stand én de notaris. U mag maar met één persoon tegelijk trouwen of een geregistreerd partnerschap sluiten. Na het melden van het voornemen om te trouwen of een geregistreerd partnerschap aan te gaan bij de ambtenaar van de burgerlijke stand, geldt er in principe een wachttijd van minimaal twee weken. Ook moet u minimaal twee en maximaal vier getuigen hebben. Na de verklaring of het ja-woord bij de ambtenaar van de burgerlijke stand ondertekent u een huwelijksakte of partnerschapsakte. Ook de getuigen en de ambtenaar van de burgerlijke stand ondertekenen deze akte. 

In de basis zijn alle huwelijken of geregistreerd partnerschappen op of na 1 januari 2018 in beperkte gemeenschap van goederen. Dit betekent dat alles wat van u alleen was voor het huwelijk of geregistreerd partnerschap, ook van u alleen blijven. Dit geldt ook voor erfenissen en
schenkingen. U kunt eventuele speciale afspraken vast laten leggen bij de notaris. Bij een huwelijk of geregistreerd partnerschap erft u automatisch van elkaar.

Een geregistreerd partnerschap kan door een ambtenaar van de burgerlijke stand omgezet worden in een huwelijk, middels een zogenaamde akte van omzetting. Maar een huwelijk kan niet omgezet worden in een geregistreerd partnerschap. Voor het beëindigen van een huwelijk moet u altijd naar de rechter. Bij de beëindiging van een geregistreerd partnerschap hoeft u alleen naar de rechter als u kinderen jonger dan 18 jaar heeft.

Samenwonen
U hoeft uw relatie natuurlijk niet officieel vast te leggen. Maar let dan goed op, want het samenwonen heeft dan nog steeds gevolgen. Bijvoorbeeld voor de belasting of verzekeringen.

Heeft u nog vragen over dit onderwerp? Neem dan gerust contact op met ons kantoor en wij leggen u het graag uit in een vrijvlijvend gesprek!

Bron: Informatieblad 2020 Trouwen, geregistreerd partnerschap en samenwonen van het Ministerie van Justitie en Veiligheid

Wij staan klaar
voor U!

Wij maken graag tijd voor een vrijblijvend persoonlijk gesprek bij ons op kantoor of bij u thuis. Ook afspraken buiten de reguliere openingstijden zijn geen probleem.

Neem telefonisch contact op via 0541-723971 
of via e-mail Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.