Waarom een hypotheekakte?
De meeste mensen die een hypotheek afsluiten of oversluiten, zullen zich niet echt verdiepen in de tekst van de hypotheekakte of waarom deze eigenlijk noodzakelijk is.
Belangrijk is dat het begrip hypotheek vaak wordt geintepreteerd als een geldlening. Maar de hypotheek is niet de lening, maar de zekerheid die daarvoor aan de hypotheekverstrekker gegeven wordt. Het is de hypotheekverstrekker die hypotheek heeft op jouw woning. Dit geeft de hypotheekverstrekker twee rechten:
- Andere schuldeisers kunnen niet tussen de hypotheekverstrekker en de woning kruipen.
- Als er gestopt wordt met betalen voor de hypotheek, dan mag de hypotheekverstrekker je woning verkopen (executieverkoop).
De hypotheekverstrekker heeft dus een hele sterke positie, maar door de hypotheek op de woning loopt hij ook weinig risico, waardoor er relatief weinig rente betaald hoeft te worden. Om alles in goede banen te leiden is het van groot belang de afspraken tussen uw hypotheekverstrekker en uzelf vast te leggen. Dit wordt vastgelegd in de hypotheekakte. Om hypotheek te geven op een onroerende zaak heb je altijd een akte nodig van de notaris.
Waar moet je op letten voordat je een hypotheekakte tekent?
Dit zijn de 6 punten om te controleren voordat je een handtekening zet onder de hypotheekakte:
- Kloppen de bedragen in de akte? Er gaat wel eens iets mis bij de aanvraag.
- Sluit je een overbruggingshypotheek af? Denk er dan aan om dit door te geven aan de notaris van de koper van je oude huis. Want die notaris moet de hypotheek weer voor jou aflossen. Jouw eigen notaris doet dit dus niet.
- Heb je een opstalverzekering geregeld? Het maakt niet uit voor welke aanbieder je kiest, maar in iedere voorbeeld hypotheekakte staat dat een verzekering verplicht is.
- Bij veel hypotheekverstrekkers moet je de offerte nog een keer tekenen bij de notaris. De meeste mensen verwachten dat niet. En omdat je vaak meerdere offertes hebt gekregen, vraag je je dan af of het wel de goede is. Check dit dus voordat je naar de notaris gaat.
- Heb je de algemene voorwaarden gekregen en gelezen? Elke voorbeeld hypotheekakte verwijst naar de algemene voorwaarden. Je tekent er voor dat je deze hebt gekregen en dat je akkoord bent met de inhoud. Is dat ook echt het geval?
- Is je woning verhuurd of ga je dat doen in de toekomst? Check dan wat er in de offerte, de hypotheekakte en de algemene voorwaarden staat over verhuur. Teken nooit voor iets waarvan je weet dat het niet klopt. Want dat is vragen om problemen.
Hoeveel kost een hypotheekakte?
De kosten voor een hypotheekakte verschillen per geval. Zo maakt het uit of je de hypotheek vestigt op één of twee percelen. En of het privé of zakelijk is. Ook maakt het uit of het een aankoop is, een tweede hypotheek of een oversluiting. Als je een hypotheekakte nodig hebt voor je “eigen woning lening” dan zijn de kosten aftrekbaar. Niet alleen bij de aankoop van je huis maar ook als je de hypotheek gaat oversluiten. Zelfs de kosten voor het doorhalen bij het kadaster zijn aftrekbaar als je het huis weer verkoopt.
Moet een partner of echtgenote de hypotheekakte meetekenen?
Ook als het huis alleen van jou is, is de handtekening van je geregistreerd partner of echtgenoot nodig onder de akte van hypotheek. Dit is het geval als het gaat om een eigen woning waar je partner ook woont. Het geven van hypotheek kan in theorie het gevolg hebben dat je partner op straat komt te staan. Daarom mag je dit alleen maar doen met zijn of haar toestemming.
Meer vragen over de hypotheekakte? Neem contact op met ons kantoor voor een vrijblijvend gesprek.
Bron: Infotaris 2 maart 2022
Laatste nieuwsberichten
Wij staan klaar
voor U!
Wij maken graag tijd voor een vrijblijvend persoonlijk gesprek bij ons op kantoor of bij u thuis. Ook afspraken buiten de reguliere openingstijden zijn geen probleem.
Neem telefonisch contact op via 0541-723971
of via e-mail