Skip to main content

Wie betaalt de uitvaartkosten?

Gepubliceerd op
31 mei 2021

Bij het overlijden van een ouder, tekenen kinderen vaak zonder na te denken de opdracht voor de uitvaart. Meestal leidt dat niet tot problemen, en kan de rekening van de uitvaartondernemer betaald worden van de spaarrekening van de ouders, of door de uitbetaling van een uitvaartverzekering. Maar wat als dat niet zo is?

De overeenkomst met de uitvaartondernemer is meestal zo opgesteld dat degene die de opdracht tekent, ook zelf aangesproken kan worden voor alle kosten. Zo speelde er onlangs een geval bij de Rechtbank in Den Haag van een dochter die – niet wetende dat zij was onterfd – de opdracht aan de uitvaartondernemer tekende. De daadwerkelijke erfgenaam van haar vader weigerde de crematiefactuur te betalen en de uitvaartondernemer sprak de dochter aan.

De rechter oordeelde dat de erfgenaam de crematienota moest betalen uit de nalatenschap. Er was immers genoeg geld aanwezig in de nalatenschap en ook als dat niet zo was zouden de uitvaartkosten met voorrang boven de andere schulden betaald moeten worden.

‘Eind goed al goed’ voor de dochter, maar het had de dochter een procedure bij de rechter gescheeld, als zij alvorens de uitvaartofferte te tekenen eerst haar notaris had gebeld. De notaris had dan kunnen controleren of er een testament was en de dochter kunnen voorlichten over haar positie.

Wilt u meer weten over het betalen van de uitvaartkosten, en andere vragen rondom de afwikkeling van een nalatenschap? Bel gerust met een van de medewerkers van ons kantoor.

Bron: Rb. Den Haag 4 augustus 2020, nrs 8004255 RL EXPL 19-20022 e.a.

Wij staan klaar
voor U!

Wij maken graag tijd voor een vrijblijvend persoonlijk gesprek bij ons op kantoor of bij u thuis. Ook afspraken buiten de reguliere openingstijden zijn geen probleem.

Neem telefonisch contact op via 0541-723971 
of via e-mail Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.