Skip to main content

Geldlening aan kind vastleggen

Gepubliceerd op
20 juni 2021

Het komt regelmatig voor dat ouders geld lenen aan hun kinderen. Als die lening niet op papier wordt vastgelegd leidt dat bij overlijden van de ouders vaak tot problemen.

Als één van de kinderen een lening heeft gehad en deze nog niet is terugbetaald kan het zijn dat de andere kinderen dit nooit te weten komen en het lenende kind onbedoeld een voordeel heeft. Soms lenen de kinderen verschillende bedragen en is het niet duidelijk hoeveel ieder heeft geleend en terugbetaald. Als de ouders overlijden kunnen er onderling grote ruzies ontstaan als er geen bewijs geleverd kan worden.

Ondanks dat het misschien wat zakelijk lijkt, geniet het de voorkeur om – juist in familieverhoudingen – de afspraken goed op papier te zetten. Dit betekent dat de ouders en het lenende kind een leenovereenkomst maken waarin zij in ieder geval het geleende bedrag, de looptijd van de lening en de rente opnemen. Daarnaast is het zinvol om de momenten waarop de lening opgeëist kan worden te benoemen. De leenovereenkomst kan ook bij de notaris in een notariële akte worden vastgelegd. Als een kind zich vervolgens niet aan de afspraken houdt kan desgewenst direct de deurwaarder ingeschakeld worden.

Bij overlijden is het fijn om een duidelijk beeld te hebben van de terugbetalingen op de lening die al hebben plaatsgehad. Zowel de ouders als het kind zullen de bankafschriften waarop de betalingen zichtbaar zijn moeten printen en bewaren. Als de lening op enig moment helemaal is afgelost, is het verstandig dat de ouders dat schriftelijk vastleggen. Bij overlijden van de ouders kan het kind daarmee voorkomen dat de andere broers en zusters hem vragen het bedrag terug te betalen. Het kind kan dan aantonen dat de lening volledig is afgelost.

Ouders kunnen vervolgens ook in hun testament opnemen dat hun kinderen een lening of het restant ervan bij hun overlijden niet hoeven terug te betalen.

Wilt u meer weten over het vastleggen van leningen in de familie? Maak gerust een afspraak op ons kantoor, wij spreken de mogelijkheden graag met u door.

Bron: Rechtspraak.nl, Rechtbank Limburg, 08-06-2020, ECLI:NL:RBLIM:2020:4061, 8439882 \ CV EXPL 20-1557

Wij staan klaar
voor U!

Wij maken graag tijd voor een vrijblijvend persoonlijk gesprek bij ons op kantoor of bij u thuis. Ook afspraken buiten de reguliere openingstijden zijn geen probleem.

Neem telefonisch contact op via 0541-723971 
of via e-mail Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.