Skip to main content

Overdrachtsbelasting betalen bij aandeel in beleggingsmaatschap

Gepubliceerd op
30 juni 2021

Beleggen in onroerend goed is in trek. Zie ook de vele advertenties daarover in de bladen. Lucratieve rendementen in het vooruitzicht. Maar hoe zit het bijvoorbeeld met overdrachtsbelasting?

U krijgt daarmee te maken als u aandelen in een beleggingsmaatschap voor onroerend goed koopt. Het juridische eigendom van de beleggingspanden berust dan bij de deelnemers in de maatschap. U wordt gerechtigd in de panden voor het deel waarmee u deelneemt in de maatschap.

De juridische adder onder het gras is hier dat de maatschap niet alleen economisch eigenaar wordt van de panden, maar ook juridisch. Immers, alleen natuurlijke personen of rechtspersonen kunnen juridisch en/of economisch eigenaar van onroerende zaken worden. Een beleggingsfonds in de vorm van een maatschap kan dat niet, een beleggingsmaatschap wel. Dat is waar u ook op moet letten als u in een onroerend goed-avontuur stapt.
Het risico dat u loopt heet overdrachtsbelasting. Wie eigenaar wordt van een pand moet overdrachtsbelasting betalen. U krijgt dan ook een eigendomsaandeel ter grootte van uw deelneming in de maatschap. Bij elke aankoop zult u uw deel van de overdrachtsbelasting moeten bijdragen.

Wilt u meer weten over de juridische consequenties van deelname in onroerend goed beleggingen? Bel ons voor het maken van een afspraak.

Bron: Opmaat 11/8 - 2020-0182 
ECLI:NL:RBGEL:2020:3452

Wij staan klaar
voor U!

Wij maken graag tijd voor een vrijblijvend persoonlijk gesprek bij ons op kantoor of bij u thuis. Ook afspraken buiten de reguliere openingstijden zijn geen probleem.

Neem telefonisch contact op via 0541-723971 
of via e-mail Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.