Skip to main content

Gevangenisstraf na misbruik algemene volmacht

Gepubliceerd op
05 augustus 2021

Heeft u er al eens over nagedacht wie uw belangen zou kunnen behartigen als u niet meer wilsbekwaam bent? Veel mensen laten om die reden bij de notaris een algemene volmacht of levenstestament opmaken.

Met de volmacht kan een vertrouwd persoon zaken regelen. U kunt bijvoorbeeld denken aan het betalen van nota’s, het doen van belastingaangifte, maar ook het doen van schenkingen, de verkoop van uw eigen woning of het huren van een andere woning.

Het is van groot belang dat de gevolmachtigde iemand is die u volledig vertrouwt. De volmacht geeft vergaande bevoegdheden, en een gevolmachtigde zou daar misbruik van kunnen maken.

Kort geleden is er een gemachtigde tot gevangenisstraf veroordeeld. Zij kreeg volmacht van een oudere dame die na een herseninfarct in een verpleeghuis was opgenomen. In de volmacht stond dat de gevolmachtigde ook transacties mocht verrichten waarbij zij zelf de wederpartij was. Met de volmacht neemt zij vervolgens voor zichzelf en haar ouders grote bedragen op van de rekening van de dame die in het verpleeghuis ligt. Na herstel van het infarct blijkt dat de bankrekening aanzienlijk is geslonken en wordt de volmacht ingetrokken, ook schrapt de oudere dame de gemachtigde uit het testament en doet zij aangifte bij de politie.

De rechter oordeelt dat de gemachtigde niet in het belang van de oudere dame heeft gehandeld, maar in het eigen belang. De gemachtigde wordt tot 10 maanden gevangenisstraf veroordeeld. De ouders van de gemachtigde krijgen 6 maanden gevangenisstraf. De rechter gaat er van uit dat zij geweten moeten hebben dat de dochter zich grote sommen geld van de oudere dame toe-eigende om aankopen voor zichzelf en haar ouders te doen.

Een notariële volmacht opmaken is voor veel mensen belangrijk, maar zorg dat u degene die u als gemachtigde vraagt volledig vertrouwt. Bemerkt u onregelmatigheden? Vergeet niet dat u de volmacht zolang u wilsbekwaam bent altijd kunt herroepen. Een andere oplossing is het aanwijzen van een toezichthouder in uw volmacht. Als u wilsonbekwaam bent geworden kan deze toezichthouder de gemachtigde in de gaten houden. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met ons kantoor.

Bron: Rb. Gelderland 26 maart 2020, nr 05/720203-18 e.a. (ECLI:NL:RBGEL:2020:2023 + 2025 + 2026)

Wij staan klaar
voor U!

Wij maken graag tijd voor een vrijblijvend persoonlijk gesprek bij ons op kantoor of bij u thuis. Ook afspraken buiten de reguliere openingstijden zijn geen probleem.

Neem telefonisch contact op via 0541-723971 
of via e-mail Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.