Wie betaalt de huishoudkosten?

Gepubliceerd op
25 augustus 2021

Doet één van jullie de boodschappen en betaalt de ander de vaste lasten? Of pinnen jullie alle huishoudkosten van een gezamenlijke rekening? De meeste echtparen hebben al jarenlang een zelf uitgevonden modus die goed werkt. Toch strookt dat niet altijd met de afspraken in de huwelijksvoorwaarden akte.

Zo belandden een man en vrouw onlangs voor de rechter. Zij hadden in hun huwelijksvoorwaarden afgesproken dat zij de kosten van de huishouding ieder voor de helft zouden betalen. Bij echtscheiding vordert de vrouw een fors bedrag van de man, omdat zij tijdens het huwelijk veel meer huishoudkosten heeft betaald. In hun huwelijksvoorwaarden was niet opgenomen dat elk jaar moest worden afgerekend. Wel is afgesproken dat een echtgenoot die te veel huishoudkosten heeft betaald, dat bij echtscheiding binnen zes maanden moet claimen.
De man vindt het niet leuk dat hij bij de scheiding wordt geconfronteerd met een verrekening vanaf het begin van het huwelijk. Volgens hem had de vrouw binnen één jaar na afloop van elk kalenderjaar moeten claimen, ook al is dat niet overeengekomen in de huwelijkse voorwaarden.

De Rechtbank is het niet met de man eens. Als er – zoals in dit geval – geen vervalbeding is afgesproken dan is het volgens vaste rechtspraak redelijk en billijk dat de onderlinge afrekening elk jaar plaats vindt. Dit echtpaar heeft expliciet afgesproken dat het recht om te verrekenen zou vervallen binnen zes maanden na de scheiding. De rechter geeft de vrouw gelijk: ze mag haar claim wegens ongelijke bijdrage in de huishoudkosten indienen bij de afwikkeling van de scheiding.

De rechter weegt wel mee dat zowel de man als de vrouw jurist zijn en geacht worden de inhoud van de huwelijkse voorwaarden zelf goed te begrijpen. De man had er dus rekening mee moeten houden dat hij bij het einde van het huwelijk kon worden geconfronteerd met een huishoudkostenverrekening.

Is het lang geleden dat u uw huwelijksvoorwaarden heeft opgesteld en wilt u weten hoe de huishoudkostenverrekening in uw geval uitwerkt? Neem gerust contact op voor een vrijblijvend gesprek.

Bron: Rb. Rotterdam 8 mei 2020, nrs C/10/547684 e.a. (ECLI:NL:RBROT:2020:4335)

Wij staan klaar
voor U!

Wij maken graag tijd voor een vrijblijvend persoonlijk gesprek bij ons op kantoor of bij u thuis. Ook afspraken buiten de reguliere openingstijden zijn geen probleem.

Neem telefonisch contact op via 0541-723971 
of via e-mail Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Privacyverklaring - Algemene voorwaardenSitemap - © Alle rechten voorbehouden