Skip to main content

Kinderloos en geen testament? Denk aan de rampenclausule!

Gepubliceerd op
10 september 2021

Veel gehuwde en kinderloze stellen verkeren in de veronderstelling dat zij geen testament nodig hebben. Als zij van onze notaris de vraag krijgen of ze al een testament hebben gemaakt reageren ze vaak verbaasd: ‘We zijn volgens de wet toch al elkaars erfgenaam?’.

Op zich hebben ze gelijk. Als een gehuwd stel geen kinderen heeft, zijn ze vanaf hun huwelijk elkaars enig erfgenaam. Maar wat gebeurt er als ze samen in de auto zitten en bij een ongeval betrokken raken? Stel, de man overlijdt ter plekke en zijn vrouw drie dagen later in het ziekenhuis. Volgens de standaard regeling is de vrouw enig erfgenaam van haar man en erft alles van hem. Als zij drie dagen later ook overlijdt gaat het hele bezit van dit stel naar de familie van de vrouw. De meeste mensen vinden het erg zuur als hun schoonfamilie de hele erfenis krijgt. Dan is er maar één oplossing, en dat is het maken van een testament met een zogenaamde ‘rampenclausule’.

Met een dergelijke clausule wordt geregeld dat echtgenoten zonder kinderen die binnen 30 dagen na elkaar overlijden, de nalatenschap van iedere echtgenoot naar zijn of haar eigen familie laten vererven en niet naar de familie van de langstlevende echtgenoot.

Dit jaar was de zaak van een jong stel dat tijdens hun tropische huwelijksreis zeer kort na elkaar overleed door voedselvergiftiging, regelmatig in de media. Zij hadden geen kinderen en ook geen testament. Omdat de vrouw als eerste was overleden, zou haar nalatenschap op grond van het wettelijke erfrecht toekomen aan haar nieuwbakken echtgenoot en daarna aan zijn familie. De beide families waren het niet met elkaar eens en zijn naar de rechter gestapt.

De Rechtbank vond de uitkomst niet redelijk en heeft geoordeeld dat de nalatenschap van de vrouw toekomt aan haar eigen familie. In hoger beroep heeft het Hof daar een streep door gehaald en geoordeeld dat de wet duidelijk is en dat de familie van de man alles erft. Had het jonge stel dat anders gewild, dan hadden ze maar een testament moeten maken.

Kortom, ook voor kinderloze echtparen is het zinvol om een testament te maken, bel ons gerust voor een vrijblijvend intakegesprek.

Bron: Hof Den Haag 12 mei 2020, nr 200.255.304/01 (ECLI:NL:GHDHA:2020:891)

Wij staan klaar
voor U!

Wij maken graag tijd voor een vrijblijvend persoonlijk gesprek bij ons op kantoor of bij u thuis. Ook afspraken buiten de reguliere openingstijden zijn geen probleem.

Neem telefonisch contact op via 0541-723971 
of via e-mail Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.