Wat zijn de verschillen tussen een samenlevingscontract en geregistreerd partnerschap

Gepubliceerd op
20 september 2021

Voor een samenlevingscontract moet je naar de notaris. Voor een geregistreerd partnerschap moet je in eerste instantie naar de ambtenaar van de burgerlijke stand én daarna nog naar de notaris voor de partnerschapsvoorwaarden.

Bij ongehuwd samenwonen blijven alle bezittingen en schulden automatisch apart. U heeft ook geen rechten en plichten naar elkaar. Zo kunt u bij uit elkaar gaan bijvoorbeeld geen alimentatie van elkaar eisen. Met een samenlevingscontract kunnen op een complete en officiële manier afspraken vastgelegd worden, bijvoorbeeld hoeveel huishoudgeld ieder betaalt. Met een bij de notaris vastgelegde samenlevingsovereenkomst heeft u ook meteen een echt bewijs dat u partners van elkaar bent. Alles wat na de datum van het samenlevingscontract, voor gezamenlijke rekening is gekocht en gezamenlijk wordt gebruikt, is van beide partners. Dus als je samen een woning koopt nadat je een samenlevingscontract bent aangegaan en de ene partner investeert veel meer dan de ander in de woning, dan kan die partner dit bij beëindiging van het samenlevingscontract opeisen. Veel stellen vinden deze regeling eerlijker en kiezen mede daarom voor een samenlevingscontract in plaats van geregistreerd partnerschap.

Via geregistreerd partnerschap kun je dit ook regelen, maar dan heb je aparte partnerschapsvoorwaarden nodig. Een geregistreerd partnerschap zonder partnerschapsvoorwaarden doet u sinds 1 januari 2018 standaard in beperkte gemeenschap van goederen. Bent u vóór 2018 een geregistreerd partnerschap aangegaan zonder het opmaken van partnerschapsvoorwaarden, dan was dit in algehele gemeenschap van goederen. Bij een beperkte gemeenschap van goederen zijn alle bezittingen en schulden die tijdens het geregistreerd partnerschap ontstaan, van u samen. Een tweetal uitzonderingen zijn schenkingen of erfenissen die u ontvangt vóór en tijdens uw geregistreerd partnerschap. Een schenking of erfenis blijft van u persoonlijk tenzij de schenker of erflater anders heeft bepaald. De persoonlijke bezittingen en schulden die u heeft vóór het aangaan van een geregistreerd partnerschap blijven van u alleen. Partnerschapsvoorwaarden zijn in principe niet verplicht maar vaak wel gewenst, om speciale voorwaarden vast te leggen. Zo wil je bijvoorbeeld niet dat bij eventuele schulden aanspraak kan worden gemaakt op het vermogen van de andere partner. Zeker voor ondernemers is het nog steeds van belang om na te denken over partnerschapsvoorwaarden. Op deze manier kunt u zakelijk en privé gescheiden houden.

Bij een geregistreerd partnerschap erf je automatisch alles van elkaar. Dit is niet het geval bij een samenlevingsovereenkomst. Wel zorgt het zogenaamde verblijvingsbeding ervoor dat goederen die voor gezamenlijke rekening zijn gekocht en gezamenlijk worden gebruikt, eigendom worden van de langstlevende partner als de andere partner overlijdt. Dit geldt daarmee dus ook voor een koopwoning die gezamenlijk gekocht is. Dit is de bescherming dat bij overlijden van de ene partner de andere partner de woning niet hoeft te verlaten. Door naast de samenlevingsovereenkomst ook een testament aan te maken, kun je nog meer zaken regelen bij overlijden van één van de partners.

Bij een samenlevingsovereenkomst is er in principe geen partneralimentatie voor als je uit elkaar gaat, behalve ls dat expliciet geregeld wordt. Bij een geregistreerd partnerschap geldt wel een wettelijke bepaalde alimentatieregeling gedurende minimaal 5 jaar en maximaal 12 jaar. 

Een samenlevingsovereenkomst kan automatisch beëindigd worden door een schriftelijke aanvraag van één van de partners. Voor het beëindigen van een geregistreerd partnerschap moet je naar de notaris of een advocaat. 

Voor antwoorden op vragen en overige informatie over samenwonen, trouwen en samen verder kunt u contact opnemen met ons kantoor.

Laatste nieuwsberichten

Wij staan klaar
voor U!

Wij maken graag tijd voor een vrijblijvend persoonlijk gesprek bij ons op kantoor of bij u thuis. Ook afspraken buiten de reguliere openingstijden zijn geen probleem.

Neem telefonisch contact op via 0541-723971 
of via e-mail Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Privacyverklaring - Algemene voorwaardenSitemap - © Alle rechten voorbehouden