Afwegingen bij een mantelzorgwoning

Gepubliceerd op
22 november 2021

Een mantelzorgwoning is een uitkomst voor ouders die daarmee in de directe omgeving van één van hun kinderen kunnen wonen. Er zijn drie mogelijkheden die in de meeste gevallen benut kunnen worden zonder omgevingsvergunning.

Een mantelzorgwoning wordt bij, in of aan een bestaande woning gebouwd. Het kan een verbouwde garage zijn, een kleine aanbouw aan een woning, een unit los van het hoofdverblijf. 

Toch gelden er wel regels voor het realiseren van een mantelzorgwoning. Wie gaat dat betalen, wie wordt de eigenaar? Dat hoeft niet altijd dezelfde persoon te zijn. Ouders kunnen bijvoorbeeld een losse unit in de tuin betalen, terwijl het kind in wiens tuin dat gebeurt eigenaar wordt. Met een opstalrecht echter kunnen de ouders wel eigenaar van de unit worden. Als u het niet goed regelt, krijgt u te maken met een schenking van ouders aan een kind. Dat kost schenkbelasting en mogelijk ook vragen bij andere kinderen.
Een andere noodzakelijke regeling is in het geval het kind eigenaar van de mantelzorgwoning is en eerder overlijdt dan zijn of haar ouders. Wat moet er dan gebeuren?

Een mantelzorgwoning betekent ook dat daar geen sprake meer van is zodra er geen zorg meer verleend wordt. Op dat moment geldt de vrijstelling voor de omgevingsvergunning niet langer. Opties die u dan heeft zijn het verwijderen van de woning of alsnog een omgevingsvergunning aanvragen. Het is ook mogelijk om de woning binnen de bestaande regels ongeschikt te maken als woning. Het uitbreken van keuken en badkamer is daarvoor voldoende.

Een punt om zorgvuldig mee om te gaan is de scheiding tussen hoofdwoning en mantelzorgwoning. Dat heeft namelijk weer gevolgen voor onder meer zorgtoeslag, AOW en renteaftrek. U kunt hieraan al voldoen als de mantelzorgwoning een eigen huisnummer heeft.
Daartegenover staat dat één huisnummer voor beide woningen weer voordelig is om de zakelijke lasten laag te houden.

Kortom, heel veel zaken waarmee u rekening moet houden. Wilt u meer weten over het realiseren van een mantelzorgwoning? Bel ons voor het maken van een afspraak. U vindt ook meer informatie op onze pagina over familierecht en huis en hypotheek.

Bron: KNB

Wij staan klaar
voor U!

Wij maken graag tijd voor een vrijblijvend persoonlijk gesprek bij ons op kantoor of bij u thuis. Ook afspraken buiten de reguliere openingstijden zijn geen probleem.

Neem telefonisch contact op via 0541-723971 
of via e-mail Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Privacyverklaring - Algemene voorwaardenSitemap - © Alle rechten voorbehouden