Bedrijfsopvolgingsregeling ook mogelijk bij verhuur pand

Gepubliceerd op
06 december 2021

In het algemeen is de bedrijfsopvolgingsregeling niet van toepassing op vennootschappen die onroerend goed verhuren. Echter, ook hier zijn uitzonderingen mogelijk. Dat bepaalde het Hof Amsterdam in een zaak waarbij kinderen een aandeel in een bv ontvingen, in welke bv onder meer een pand aan een hotelketen wordt verhuurd.

Bij de beoordeling van toepassing van de bedrijfsopvolgingsregeling (BOF) gaat het er altijd weer om of met de activiteiten van de bv een materiële onderneming wordt gedreven. Het hof stelt dat er sprake is van een materiële onderneming als het werk in de bv (1) meer omvat dan wat bij normaal vermogensbeheer gebruikelijk is, en (2) als het doel is om meer rendement te realiseren dan bij normaal vermogensbeheer gebruikelijk.

Als een verhuur-bv ook nauw betrokken is bij het beleid van de huurder voor zover dat gevolgen voor het pand met zich brengt, komt de BOF in zicht. In dit specifieke geval ging het om regelmatig overleg tussen de bv en de hotelketen over onder meer de investeringen teneinde de viersterrenstatus te behouden, en ook over uitbreiding, verbeteringen en investeringen op initiatief van de bv. De kinderen die de aandelen ontvingen bleken wekelijks de gang van zaken bij het hotel actief te volgen en ook waar nodig personeel aan te sturen.
Ook het behaalde rendement bleek hoger dan bij verhuur gebruikelijk rendement. Voor het hof reden om de BOF van toepassing te verklaren.

Wilt u meer weten over mogelijke toepassing van de bedrijfsopvolgingsregeling in uw situatie? Bel ons voor het maken van een afspraak of lees meer op de ondernemingsrecht pagina. 

Bron: OpMaat 10 februari 2020, 2020/0036.

Wij staan klaar
voor U!

Wij maken graag tijd voor een vrijblijvend persoonlijk gesprek bij ons op kantoor of bij u thuis. Ook afspraken buiten de reguliere openingstijden zijn geen probleem.

Neem telefonisch contact op via 0541-723971 
of via e-mail Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Privacyverklaring - Algemene voorwaardenSitemap - © Alle rechten voorbehouden