Nog dit kalenderjaar een belastingvrije schenking doen?

Gepubliceerd op
13 december 2021

Heeft u nog geen gebruik gemaakt van de mogelijkheid om dit jaar belastingvrij te schenken? Dan heeft u nog tot het einde van het jaar de tijd!

U kunt schenken door bedragen via de bank over te maken naar de begiftigde. Daarnaast komt de zogenaamde "papieren schenking" veel voor. Met een papieren schenking kunt u een vrijgestelde schenking doen, ook als uw vermogen vastligt in bijvoorbeeld uw woning.

De ontvanger van de schenking betaalt normaal gesproken schenkbelasting, maar als u gebruik maakt van de vrijstellingen van dit jaar, kunt u dat voorkomen. In verband met de coronacrisis mag u in 2021 tijdelijk € 1.000 extra belastingvrij schenken per schenking. Ook de schenkingsvrijstelling voor schenkingen van ouders aan kinderen is met € 1.000 verhoogd.

Zo mag u in 2021 € 3.244 belastingvrij schenken aan een ander, bijvoorbeeld uw kleinkind, een vriend of een ondernemer. En ouders mogen € 6.604 belastingvrij schenken aan hun kind. Voor kinderen tussen de 18 en 40 jaar mag u in sommige gevallen de jaarlijks vrijgestelde schenking verhogen tot de volgende bedragen:

  • Eenmalig en onkostenvrij € 26.811
  • Voor een dure studie € 55.996
  • Voor een eigen woning € 105.302

Let op! Als u de extra vrijgestelde bedragen al aan uw kind heeft geschonken, geldt een ingewikkelde overgangsregeling. Het is dan niet in alle gevallen mogelijk om extra vrijgestelde bedragen te schenken. Wilt u zeker weten hoe de regeling voor u uitpakt, neem dan contact op met ons kantoor of lees meer over schenkingen.

De grote vrijstelling van € 105.302 geldt dit jaar niet alleen voor ouders die hun kinderen willen helpen bij de aankoop of verbouwing van een eigen woning, of bij de aflossing van hun hypotheek. Ook aan anderen dan de eigen kinderen mogen vrijgestelde schenkingen worden gedaan, mits de ontvanger van de schenking tussen de 18 en 40 jaar is.

Wilt u dit jaar schenkingen doen, feitelijk of op papier? Wij helpen u graag om uw gift op de juiste manier in te richten.

Bron: Successiewet 1956, artikel 33 en Belastingdienst.nl

Wij staan klaar
voor U!

Wij maken graag tijd voor een vrijblijvend persoonlijk gesprek bij ons op kantoor of bij u thuis. Ook afspraken buiten de reguliere openingstijden zijn geen probleem.

Neem telefonisch contact op via 0541-723971 
of via e-mail Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Privacyverklaring - Algemene voorwaardenSitemap - © Alle rechten voorbehouden