Skip to main content

Vrijstellingen schenkingen en erfenissen in 2022

Gepubliceerd op
09 januari 2022

Ieder jaar worden op fiscaal gebied veranderingen doiorgevoerd. Zo gaan in 2022 onder meer de vrijstellingen voor schenkingen en erfenissen iets omhoog, zoals elk jaar. Het kabinet draait echter de eenmalig verhoogde schenkingsvrijstelling wel terug.

Schenken
Afgelopen jaar ging de vrijstelling voor schenken eenmalig met ruim 1.000 euro omhoog, maar die verhoging wordt dus in 2022 terug gedraaid. Het belastingvrije bedrag voor een schenking van ouders aan hun kinderen is voor 2022 vastgesteld op 5.677 euro. Voor overige schenkingen, bijvoorbeeld van opa of oma, oom of tante, of een vriend geldt een vrijstelling van 2.274 euro.

Wel zijn er nog mogelijkheden voor een eenmalige vrijstelling. Zo mogen ouders in 2022 aan hun kind tussen de 18 en 40 jaar eenmalig een belastingvrij bedrag schenken van 27.231 euro. Indien het bedrag gebruikt wordt voor een dure studie, dan kan onder bepaalde voorwaarden de vrijstelling worden verhoogd tot 56.724 euro. Wij vertellen u graag onder welke voorwaarden dit van toepassing is. Een andere mogelijkheid is de zogenaamde 'jubelton', waarbij voor de aanschaf, afbetaling van de hypotheek/restschuld of verbetering van een eigen woning een eenmalige vrijstelling van 106.671 euro geldt. Van deze 'jubelton' kunnen zowel kinderen als kleinkinderen gebruik maken, mits zij (of hun partner) in de bovengenoemde leeftijdscategorie vallen. Deze jubelton komt echter in de toekomst te vervallen. Lees daarover meer in ons vorige nieuwsbericht: Nieuwe kabinet gaat jubelton afschaffen.

Erven
Voor de erfbelasting zijn de vrijstellingen in 2022 iets verhoogs. De vrijstelling is afhankelijk van de relatie tot de overledene. Per 01-01-2022 gelden de volgende vrijstellingen voor de erfbelasting:

  • Voor partners 680.645 euro.
  • Voor ouders 51.053 euro.
  • Voor kinderen en kleinkinderen 21.559 euro.
  • Voor overige erfgenamen 2.274 euro.

Voor zowel een erfenis of een schenking moet je belasting betalen voor het bedrag boven de vrijstelling. Deze percentages blijven in 2022 ongewijzigd.

Neem voor meer informatie over schenken of erven gerust even contact op met ons kantoor. Wij maken graag tijd voor u!

Bron: Belastingdienst

Wij staan klaar
voor U!

Wij maken graag tijd voor een vrijblijvend persoonlijk gesprek bij ons op kantoor of bij u thuis. Ook afspraken buiten de reguliere openingstijden zijn geen probleem.

Neem telefonisch contact op via 0541-723971 
of via e-mail Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.