Skip to main content

Notaris, toegevoegd Notaris of kandidaat-Notaris?

Gepubliceerd op
13 januari 2022

Bij Notariskantoor Riteco werken soms drie ‘soorten’ notarissen. Naast de Notaris zelf, komt u soms ook de toegevoegde Notaris of kandidaat-Notaris tegen. Maar wat is nu precies het verschil?

In aflevering 8 van NotarisTV legt Notaris Riteco in duidelijke taal uit wat nou precies de verschillen zijn.

Bekijk Notaris TV aflevering 8

De notaris

De notaris is de eigenaar van het kantoor. Hij of zij begeleidt cliënten, stelt notariële aktes op en ondertekent de aktes. De notaris is benoemd bij Koninklijk Besluit en heeft de eed afgelegd.

Toegevoegd notaris

Een toegevoegd notaris heeft dezelfde taken en bevoegdheden als de ‘gewone’ notaris. Het enige verschil is dat de toegevoegd notaris in loondienst is en onder verantwoordelijkheid valt van de ‘gewone’ notaris. Elke notaris is begonnen als kandidaat-notaris.

Kandidaat-notaris

De kandidaat-notaris heeft de studie notarieel recht afgerond en werkt op een notariskantoor. Hij of zij begeleidt cliënten en stelt notariële aktes op. Tijdens de eerste drie jaren volgt de kandidaat-notaris naast het werk de notariële beroepsopleiding. Het is niet verplicht om notaris te worden. Iemand kan ook jarenlang werkzaam zijn als kandidaat-notaris op een notariskantoor.

Een kandidaat-notaris mag alleen aktes ondertekenen als zij of hij is aangewezen als waarnemer van de notaris. Vereiste daarvoor is de afronding van de beroepsopleiding en minimaal drie jaar werkervaring als kandidaat-notaris. Tijdens de waarneming heeft de kandidaat-notaris dezelfde rechten, bevoegdheden en verplichtingen als een notaris.

Bekijk alle afleveringen van Notaris TV

Bron: KNB (Koninklijke Notariële Beroepsorganisatie) Oktober 2021

Wij staan klaar
voor U!

Wij maken graag tijd voor een vrijblijvend persoonlijk gesprek bij ons op kantoor of bij u thuis. Ook afspraken buiten de reguliere openingstijden zijn geen probleem.

Neem telefonisch contact op via 0541-723971 
of via e-mail Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.