Skip to main content

Onbehoorlijk bestuur en strafbaar gedrag voorkomen

Gepubliceerd op
29 mei 2022

Elke (sport)vereniging moet aan de Wet bestuur en toezicht rechtspersonen (Wbtr) voldoen en zich laten inschrijven in het UBO-register. Daarnaast gelden er regels voor seksueel overschrijdend gedrag, doping en matchfixing.

Ongerechtigheden vinden overal plaats, en helaas ook in de sportbranche. Behalve nieuwe wetgeving, denk aan de recente Wbtr en UBO-registratie, leggen ook overkoepelende sportorganen steeds vaker regels op, onder andere met betrekking tot doping, matchfixing en seksueel overschrijdend gedrag. Zo worden door deze overkoepelende organen steeds vaker modelstatuten opgesteld, die (gedeeltelijk) overgenomen kunnen worden door de (sport)verenigingen. Zo benaderde bijvoorbeeld de directeur van de Koninklijke Nederlandse Biljart Bond (KNBB) de Nederlandse Stichting voor Vereniging en Recht (VR) om de samenwerking aan te gaan met de Stichting Nederland Sport. Beide organisaties hebben als doel om (sport)bonden en -verenigingen juridisch te ontzorgen. In samenwerking met een notaris werd er een modelakte model huishoudelijk reglement ontwikkeld voor biljartverenigingen.

De Wbtr legt in basis vast wat behoorlijk bestuur inhoudt en hoe je wanbestuur kunt voorkomen. Dit is belangrijk omdat bij onbehoorlijk bestuur ook de andere bestuurders aansprakelijk gesteld kunnen worden. Vaak zijn dit vrijwilligers, die daarvoor beschermd moeten worden. Maar enkel regelgeving volstaat hiervoor niet; de regels moeten nageleeft en gehandhaaft worden. Zo kunnen sportbonden ervoor kiezen om de rechtspraak voor zaken met betrekking tot matchfixing, seksueel overschrijdend gedrag en doping neer te leggen bij het Instituut Sportrechtspraak (ISR). Dit is een onafhankelijke professionele organisatie waarin de beoordeling van sportspecifieke elementen is gewaarborgd. Ook deze service ontlast de bonden en verenigingen, mits de statuten en reglementen van de betreffende sportvereniging hierin op de juiste wijze voorzien.

Meer weten over verenigingen en stichtingen? Bekijk dan onze pagina over ondernemingsrecht of neem contact op met ons kantoor voor een vrijblijvend gesprek.

Bron: Nortariaat Magazine Nummer 2022-03

Wij staan klaar
voor U!

Wij maken graag tijd voor een vrijblijvend persoonlijk gesprek bij ons op kantoor of bij u thuis. Ook afspraken buiten de reguliere openingstijden zijn geen probleem.

Neem telefonisch contact op via 0541-723971 
of via e-mail Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.