Skip to main content

De onpartijdigheid van de notaris

Gepubliceerd op
12 juni 2022

Een kernwaarde van de notaris is zijn onpartijdigheid en onafhankelijkheid. Ook al wordt de opdracht door één partij gegeven, de notaris is verplicht de belangen van alle betrokken partijen te behartigen. Dat is alleen anders als de notaris vooraf en duidelijk aangeeft dat hij partij-adviseur is. Ook de schijn van partijdigheid moet worden vermeden.

De notaris mag niet blindelings vertrouwen op de informatie die de opdrachtgever verstrekt. De mededeling van de opdrachtgever dat er tijdsdruk is omdat de wederpartij op vakantie gaat, moet worden geverifieerd. Als de notaris de akte voorbereidt volgens de instructie van de opdrachtgever, moet de inhoud van die akte met de wederpartij worden doorgenomen, in het bijzonder de bepalingen die voor de wederpartij risico meebrengen. 

Ook als partijen met elkaar een geschil hebben, moet de notaris het belang van beide partijen behartigen. De notaris oefent zijn ambt namelijk in onafhankelijkheid uit en behartigt de belangen van alle betrokken partijen op onpartijdige wijze en met de grootst mogelijke zorgvuldigheid.

Meer weten wat de notaris voor u kan betekenen? Neem contact op met ons kantoor voor een vrijblijvend gesprek.

Bron: Notariaat Magazine Nummer 2022-03

Wij staan klaar
voor U!

Wij maken graag tijd voor een vrijblijvend persoonlijk gesprek bij ons op kantoor of bij u thuis. Ook afspraken buiten de reguliere openingstijden zijn geen probleem.

Neem telefonisch contact op via 0541-723971 
of via e-mail Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.