Beoordeling wilsbekwaamheid

Gepubliceerd op
26 juni 2022

Wanneer iemand zelfstandig beslissingen kan nemen, noemen we diegene wilsbekwaam. Maar wie beoordeelt of iemand wilsbekwaam is? Is een bepaalde akte of wijziging echt iemands wil? Of de wil van iemand anders?

Bij iedere rechtshandeling, zoals bijvoorbeeld het verkopen van een huis of het afsluiten van een (levens)testament, moet de cliënt in staat zijn zelf beslissingen te nemen en de gevolgen van die beslissingen te overzien. Een notaris moet hier volgens de wet altijd alert op zijn. Als blijkt dat iemand wilsonbekwaam is, dan is de akte die op dat moment is gesloten niet geldig.

Soms is er aanleiding voor een (nadere) beoordeling van die wilsbekwaamheid. Hiervoor kunnen een aantal indicatoren worden onderscheiden, zoals bijvoorbeeld het vermogen van de cliënt dat onder bewind is gesteld, de cliënt is op hoge leeftijd of de cliënt verblijft in een zorginstelling. Ook beïnvloeding door derden speelt een rol bij de beoordeling.

Vervolgens moet de notaris de beslisvaardigheid van de cliënt beoordelen. Daarbij kan hij kijken naar zijn vermogen om zijn keuze uit te drukken. Maar ook: begrijpt de cliënt de informatie, beseft en waardeert hij de betekenis van de informatie voor zijn eigen situatie en kan hij logisch redeneren. Op basis van deze bevindingen moet de notaris vervolgens besluiten of de cliënt wilsbekwaam is. Zo niet, dan moet hij dienstweigeren en de akte niet passeren.

Het kan zijn dat de notaris twijfelt. Of dat u zelf nu al voorziet dat betrokkenen in uw omgeving twijfelen aan uw geestelijke gezondheid en de getroffen regeling kunnen gaan betwisten. In die gevallen zal de notaris een deskundig en onafhankelijk arts inschakelen om een verklaring over uw wilsbekwaamheid af te geven.

Meer weten wat de notaris voor u kan betekenen? Neem contact op met ons kantoor voor een vrijblijvend gesprek.

Bron: KNB standpunt financiële bescherming ouderen

Wij staan klaar
voor U!

Wij maken graag tijd voor een vrijblijvend persoonlijk gesprek bij ons op kantoor of bij u thuis. Ook afspraken buiten de reguliere openingstijden zijn geen probleem.

Neem telefonisch contact op via 0541-723971 
of via e-mail Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Privacyverklaring - Algemene voorwaardenSitemap - © Alle rechten voorbehouden