Skip to main content

Heeft u uw UBO's al geregistreerd?

Gepubliceerd op
20 november 2022

Uit een brief van Sigrid Kaag, de minister van Financiën, aan de Tweede Kamer blijkt dat bijna 1 op de 3 entiteiten nog niet haar ultimate beneficial owners (UBO’s) heeft geregistreerd.

Ondanks de deadline van 27 maart 2022 hebben op 1 oktober 2022 nog maar 76,5% van de juridische entiteiten haar UBO's geregistreerd. Notarissen mogen geen nieuwe zakelijke relatie aangaan met cliënten waarvan de UBO-registratie ontbreekt. De overgangsregeling, waarbij er zaken gedaan mogen worden met cliënten die aan kunnen tonen dat ze reeds opgave hebben gedaan voor de registratie als UBO, is nu vanwege de langere verwerkingstijd van de UBO-registraties verlengd tot 1 januari 2023. 

De redenen voor het uitstellen van de UBO-registratie lopen uiteen van een gevoel van weinig urgentie tot de complexiteit van de registratie. Daarnaast lijken ook zorgen over privacy en enkele procedures bij het Europese Hof van Justitie een rol te spelen. De minister gaat nu met diverse koepelorganisaties in gesprek om deze groepen aan te sporen zich alsnog te registreren.

Handhaving

Het Bureau Economische Handhaving gaat risicogericht handhaven op juridische entiteiten die hun UBO’s nog steeds niet hebben geregistreerd, nadat zij eerst een brief ontvangen met daarin een termijn om alsnog opgave te doen. Wordt hier geen gevolg aan gegeven, dan kunnen er boetes worden opgelegd. 

UBO-register trusts
Vanaf 1 november 2022 moeten ook trusts en soortgelijke juridische constructies een UBO-registratie doorvoeren. Hiervoor is een speciaal UBO-register trusts opgericht, dat zal functioneren naast het bestaande UBO-register. Voor deze trusts geldt tot 1 februari 2023 nog een overgangsregeling.

Meer vragen over het registreren van UBO's voor uw bedrijf, vereniging of stichting? Neem contact op met ons kantoor voor een vrijblijvend gesprek.

Wij staan klaar
voor U!

Wij maken graag tijd voor een vrijblijvend persoonlijk gesprek bij ons op kantoor of bij u thuis. Ook afspraken buiten de reguliere openingstijden zijn geen probleem.

Neem telefonisch contact op via 0541-723971 
of via e-mail Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.