Skip to main content

Wetswijziging: Erkenner krijgt automatisch ouderlijk gezag, samen met de moeder

Gepubliceerd op
20 juli 2023

Vanaf 1 januari 2023 is het verkrijgen van gezag veranderd. De nieuwe wet speelt in op het feit dat bijna de helft van de kinderen geboren wordt uit ouders die niet getrouwd zijn en geen geregistreerd partnerschap hebben. Voor deze ouders wordt het gemakkelijker om samen  het gezag te krijgen over de kinderen.

Het kwam regelmatig voor dat de partner van de moeder wel het kind erkende, maar de ouders vergaten om vervolgens ook gezag aan te vragen. Gingen die ouders later uit elkaar of overleed de moeder, dan had de ouder zonder gezag wel recht op omgang en informatie over zijn kind, maar geen zeggenschap over zaken als waar het kind woont, naar school gaat en over eventuele begeleiding of behandeling. Wat blijft hetzelfde en wat wijzigt? De moeder -degene uit wie het kind wordt geboren- krijgt automatisch gezag. Ook ouders die ten tijde van de geboorte van het kind getrouwd zijn of een geregistreerd partnerschap hebben, krijgen beiden automatisch het gezag. Wat verandert is dat meer personen automatisch gezag krijgen. Namelijk door erkenning van het kind.

Vóór 1-1-2023
Door erkenning -met toestemming van de moeder- wordt de man of de vrouw de juridische vader of de duomoeder van het kind. Wil de erkenner samen met de moeder gezag uitoefenen, dan moeten ze daarvoor dit gezamenlijk gezag (digitaal) inschrijven in het gezagsregister.

Vanaf 1-1-2023
Hoofdregel wordt dat de erkenner, door de erkenning, automatisch samen met de moeder het gezag over het kind krijgt. Erkenning van het kind op het gemeentehuis is voldoende. lnschrijving van het gezamenlijk gezag in het gezagsregister is niet langer nodig.

Geen terugwerkende kracht nieuwe wet
De nieuwe wet geldt alleen voor nieuwe geboorten. Van kinderen die geboren zijn onder de oude wet, uiterlijk op 31 december 2022, vind je een aantekening in het gezagsregister als de erkenner wel gezamenlijk gezag heeft met de moeder. Bij kinderen die onder de nieuwe wet vallen, die geboren zijn op of na 1 januari 2023, vind je in het gezagsregister geen aantekening als beide ouders gezag hebben. De nieuwe situatie is dus vergelijkbaar met ouders wiens kind geboren is ten tijde van een huwelijk of geregistreerd partnerschap.

mr. drs. P.B. (Bart) Riteco

Meer vragen? Neem contact op met ons kantoor voor een vrijblijvend gesprek.

Wij staan klaar
voor U!

Wij maken graag tijd voor een vrijblijvend persoonlijk gesprek bij ons op kantoor of bij u thuis. Ook afspraken buiten de reguliere openingstijden zijn geen probleem.

Neem telefonisch contact op via 0541-723971 
of via e-mail Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.