Skip to main content

Tijdig informeren over overlijden ouders

Gepubliceerd op
30 april 2021

Veel mensen maken tegenwoordig een levenstestament. Daarin benoemen zij een gemachtigde voor het geval ze door ziekte of ouderdom hun belangen niet meer kunnen behartigen. Vaak wordt de partner of een kind de gemachtigde. Daarmee wordt voorkomen dat op een later moment via de rechter, een bewindvoerder en mentor moet worden aangewezen.

Doorgaans is iedereen heel blij met een levenstestament. Ouders en kinderen regelen er immers mee dat ze met elkaar alles kunnen blijven regelen als ouders achteruitgaan. Onlangs moest de rechtbank in Overijssel echter oordelen over een ruzie tussen een dochter die was benoemd tot gemachtigde in een levenstestament en een niet benoemde dochter.

De niet benoemde dochter begon een kort geding omdat zij bang was dat haar zuster haar niet tijdig op de hoogte zou stellen van het overlijden van hun vader. De rechter baseert zijn oordeel op het recht op ‘family life’ uit het Europees Verdrag van de Rechten van de Mens: de gemachtigde dochter moet binnen twaalf uur na overlijden van vader een bericht sturen aan haar zuster.

Een kort geding tussen kinderen is natuurlijk zeldzaam. Toch geeft het aan dat het zinvol is om in een levenstestament vast te leggen wat uw wensen zijn. Bijvoorbeeld over het doen van schenkingen aan kinderen of goede doelen, of hoe lang uw huis aangehouden moet worden nadat u zelf in een zorginstelling wordt opgenomen. Als u het zelf goed regelt, hoeven de kinderen er geen procedures over te voeren.

Wilt u meer weten over het opmaken van een levenstestament? Vraag gerust de brochure aan op ons kantoor.

Bron: Rb. Overijssel 23 oktober 2020, nr C/08/255989 / KG ZA 20/238 (ECLI:NL:RBOVE:2020:3513)

Wij staan klaar
voor U!

Wij maken graag tijd voor een vrijblijvend persoonlijk gesprek bij ons op kantoor of bij u thuis. Ook afspraken buiten de reguliere openingstijden zijn geen probleem.

Neem telefonisch contact op via 0541-723971 
of via e-mail Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.