Uitkoop ex-partner beter geregeld

Gepubliceerd op
29 november 2021

Uit elkaar gaan kost tranen, moeite en veel geregel. Daar komt nog bij dat het ook niet eenvoudig is om – als u beiden eigenaar bent van de echtelijke woning – uw ex-partner uit te kopen als u in het huis wilt blijven wonen. Overwaarde van het huis levert daarbij de nodige problemen op.

Nationale Hypotheekgarantie (NHG) heeft het plan opgevat om hierin tegemoet te komen. Bij financiering van de uitkoop zal NHG verder kijken dan wat er geleend kan worden. Meer en meer ex-partners bleken andere oplossingen te zoeken om het huis voor een van beiden te behouden. Een persoonlijke lening afsluiten is daarbij geen uitzondering. Echter, daarbij zijn de regels weliswaar minder streng dan bij een hypothecaire lening, maar de daarmee gepaard gaande maandlasten zijn veel hoger.

NHG is een pilot gestart waarmee ongeveer duizend mensen geholpen zijn bij het uitkopen van hun ex-partner. Met als uitgagspunt dat de betreffende partner de bijbehorende lasten kan dragen werden in de pilot naast acceptatienormen, ook beheernormen getoetst. Het succes van de pilot heeft ervoor gezorgd dat NHG vanaf dit jaar op die manier werkt. De beheertoets houdt in dat er niet alleen gekeken wordt naar wat er geleend kan worden, maar vooral ook naar de maandelijkse hypotheeklast. Bij een goede onderbouwing door de hypotheekverstrekker van de draagkracht van de klant gaat NHG akkoord met een aanvullende lening voor de overwaarde bij de hypotheek.

Wilt u meer weten over de mogelijkheid om na scheiding in het huis te kunnen blijven wonen? Bel ons voor het maken van een afspraak. Meer informatie nodig? Lees dan onze pagina's over familierecht of huis en hypotheek.

Bron: Vastgoedactueel / Infinance 

Laatste nieuwsberichten

Wij staan klaar
voor U!

Wij maken graag tijd voor een vrijblijvend persoonlijk gesprek bij ons op kantoor of bij u thuis. Ook afspraken buiten de reguliere openingstijden zijn geen probleem.

Neem telefonisch contact op via 0541-723971 
of via e-mail Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Privacyverklaring - Algemene voorwaardenSitemap - © Alle rechten voorbehouden