Samengestelde gezinnen en een overlijdensverzekering: waar moet u rekening mee houden?

Gepubliceerd op
27 maart 2022

Van inboedelverzekering tot aansprakelijkheidsverzekeringen: in uw leven krijgt u te maken met veel verzekeringen. Ook rondom overlijden worden vaak verzekeringen afgesloten om nabestaanden verzorgd achter te laten. Eén voorbeeld daarvan is de overlijdensrisicoverzekering. Met een overlijdensrisicoverzekering krijgen uw nabestaanden een bepaald bedrag om (tijdelijk) het wegvallen van inkomen op te vangen en bijvoorbeeld de hypotheek te kunnen betalen. Maar hoe zit dit bij ex-partners? 

Aandachtspunten overlijdensrisicoverzekering
Heeft u een overlijdensrisicoverzekering en gaat u een nieuwe relatie aan? Dan is het belangrijk om goed te kijken naar die verzekering. Wie is er in de lopende polis aangewezen als begunstigde? Een begunstigde is degene die het geld ontvangt na uw overlijden. Het komt namelijk regelmatig voor dat een ex-partner daar nog als begunstigde is genoemd. Het maakt in dat geval niet uit of u bent gescheiden of niet. Wat in de polis staat, is leidend.

Overlijdensrisicoverzekering en de hypothecaire geldlening
Vaak is een overlijdensrisicoverzekering gekoppeld aan een hypothecaire geldlening. Overlijdt één van de partners? Dan wordt vanuit de overlijdensrisicoverzekering deze geldlening (geheel of gedeeltelijk) afgelost. Hierdoor worden de maandlasten voor de overgebleven partner lager.

De uitkering van deze overlijdensrisicoverzekering aan de bank kan van invloed zijn op:

  • de te betalen erfbelasting; en/of
  • de omvang van de waarde van de erfdelen van de kinderen.

Dit komt omdat de bank zekerheid wil. Ze willen zeker weten dat zij het bedrag ontvangen na overlijden en dat het geld niet anders wordt besteed. Deze zekerheid kan op twee manieren worden ingebouwd:

  1. Óf de bank wijst zichzelf aan als de begunstigde van de overlijdensrisicoverzekering.
  2. Óf de partner blijft de begunstigde, maar tekent een soort ‘betalingsopdracht’ aan de bank. Hierdoor komt het geld niet bij de partner terecht, maar rechtstreeks bij de bank.

In beide gevallen wordt de hypothecaire geldlening geheel of gedeeltelijk afgelost. Het verschil tussen de opties heeft te maken met de nalatenschap. Bij de eerste optie komt de uitkering toe aan de gehele nalatenschap. Dit betekent dat de uitkering de nalatenschap vergroot en zo aan alle erfgenamen ten goede komt qua waarde. Hierdoor kan de waarde van de kindsdelen groter worden. Bij de tweede optie profiteert alleen de partner van de uitkering en worden de kindsdelen veelal niet meer waard.

Sta stil bij de overlijdensrisicoverzekering
In een samengesteld gezin is het erg belangrijk om stil te staan bij de manier van uitkeren van de overlijdensrisicoverzekering. Wie moet daar het voordeel van hebben? En hoe pakt dit uit voor de erfbelasting? Neem contact met ons op voor een vrijblijvend gesprek.

Bron: EPN Notarissen

Laatste nieuwsberichten

Wij staan klaar
voor U!

Wij maken graag tijd voor een vrijblijvend persoonlijk gesprek bij ons op kantoor of bij u thuis. Ook afspraken buiten de reguliere openingstijden zijn geen probleem.

Neem telefonisch contact op via 0541-723971 
of via e-mail Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Privacyverklaring - Algemene voorwaardenSitemap - © Alle rechten voorbehouden