Skip to main content

 

Ondernemingsrecht Notariskantoor Riteco Oldenzaal

Ondernemingsrecht

mr. Nikki Nijenkamp

U wilt een eigen bedrijf beginnen of u bent al jaren ondernemer? Of misschien wilt u wel een stichting of vereniging beginnen? Het is goed om stil te staan bij de meest geschikte ondernemingsvorm voor uw situatie.

Welke ondernemingsvorm past bij uw situatie?

Deze keuzes zijn afhankelijk van uw unieke situatie. En er zijn zoveel criteria en invloeden dat u wellicht door de bomen het bos niet meer ziet. Een notaris kan u daarbij helpen en van advies en de benodigde regelingen treffen die nodig zijn in uw situatie.

Bent u een startende of doorgewinterde ondernemer? Bekijk de verschillende ondernemingsvormen die voor u van interesse kunnen zijn. Wilt u een stichting of vereniging oprichten, lees dan eens de informatie hierover op de pagina over stichtingen en verenigingen.

Gerelateerde onderwerpen

Uw rechten en plichten bij een eigen onderneming.
Uw rechten en plichten bij een stichting of vereniging.
Bekijk Notaris TV voor voorlichting in begrijpelijke taal door onze eigen mr. drs. Bart Riteco

Eigen onderneming

Uw bedrijf heeft een juridische vorm nodig, dit noemen we een rechtsvorm of bedrijfsvorm. Kies de rechtsvorm die het beste past bij uw situatie. U kunt hierbij denken aan zaken als zeggenschap, alleen een bedrijf beginnen of samen met een of meer partners.

Maar ook aan fiscale voordelen. Een belangrijk onderscheid bij de verschillende rechtsvormen is de keuze voor een rechtsvorm met of zonder rechtspersoonlijkheid.

Rechtsvorm zonder rechtspersoonlijkheid

Bij een onderneming zonder rechtspersoonlijkheid bent u privé aansprakelijk voor ondernemingsschulden. Zakelijke schuldeisers kunnen zich verhalen op zowel uw ondernemingsvermogen als op uw privévermogen. Er zijn vier bedrijfsvormen zonder rechtspersoonlijkheid:

  • eenmanszaak
  • vennootschap onder firma (vof)
  • commanditaire vennootschap (cv)
  • maatschap

Rechtsvorm met rechtspersoonlijkheid

Een rechtspersoon is, net als een mens, zelfstandig drager van (financiële) rechten en plichten. Dit betekent dat een rechtspersoon aansprakelijk is voor de schulden die uit het ondernemen voortvloeien, en niet uzelf. Er zijn verschillende bedrijfsvormen met rechtspersoonlijkheid:

  • besloten vennootschap (bv)
  • naamloze vennootschap (nv)
  • coöperatie

De notaris weet precies de voor- en nadelen van de rechtsvormen en zoekt met u naar de meest geschikte vorm. Voor antwoorden op vragen en overige informatie over een eigen onderneming kunt u contact opnemen met ons kantoor.

Terug naar boven

Vereniging / stichting

Een keuze tussen een vereniging of een stichting is niet altijd eenvoudig. Als het gaat om samen iets doen en inspraak van de deelnemers is belangrijk, dan ligt de keuze voor een vereniging voor de hand. Als u een rechtspersoon zoekt die een bepaald doel nastreeft, bijvoorbeeld het behoud van een oud gebouw of een kunstwerk, dan lijkt een stichting beter te passen.

Zowel een vereniging als stichting heeft statuten. De eerste statuten worden vastgelegd in de akte van oprichting. Nadien kunnen statuten ook gewijzigd worden. Bij een vereniging moeten de leden instemmen met de statutenwijziging. Ook een statutenwijziging geschiedt bij notariële akte.

Een stichting of vereniging oprichten

Wij helpen u graag met het maken van de keuze voor een vereniging of een stichting. Ook kunnen we u helpen met andere samenwerkingsvormen, bijvoorbeeld tussen een vereniging en een besloten vennootschap. Wij zorgen er ook voor dat bijvoorbeeld de oprichtingsakte of de statutenwijziging juridisch juist wordt vastgelegd.

Voor antwoorden op vragen en overige informatie over het oprichten van een stichting of vereniging kunt u contact opnemen met ons kantoor.

Terug naar boven

Maak gerust een afspraak!

Maak een afspraak voor een persoonlijk gesprek met een kopje koffie bij ons op kantoor of bij u thuis. Daar maken we graag tijd voor en bovendien worden voor een eerste gesprek geen kosten in rekening gebracht. Onze reguliere openingstijden zijn van maandag t/m vrijdag van 08:30u tot 17:00u. Ook afspraken buiten de reguliere openingstijden zijn geen probleem.

Neem telefonisch contact op via 0541-723971 
of via e-mail Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.