Gezamenlijk executeur?

Gepubliceerd op
15 juli 2021

Veel mensen twijfelen bij de vraag wie ze als executeur willen opnemen in hun testament. De executeur is degene de na overlijden uw nalatenschap regelt. Moet dat de partner of het oudste kind zijn, of juist de jongste die wat diplomatieker is? Of zou het beter zijn om de kinderen samen executeur te laten zijn?

Meestal wordt de partner als eerste tot executeur benoemd. Het is handig om ook alvast na te denken over de situatie waarin uw partner geen executeur meer kan of wil zijn. Een partner kan immers al voor u komen te overlijden, of te ziek of broos zijn om de zware executeurstaak nog op zich te nemen. Uw testament is langer ‘houdbaar’ als u nu vast opneemt dat uw kind, of iemand anders, opvolgend executeur wordt.

Heeft u een kind met de kwaliteiten om zaken te regelen, dan is het zinvol dit kind tot executeur te benoemen. Veel ouders willen andere kinderen niet passeren en benoemen dan toch alle kinderen tot executeur. Zonder nadere verduidelijking in het testament betekent dit dat de kinderen dan ieder zelfstandig kunnen handelen. De dochter die advocaat is geworden neemt misschien andere beslissingen dan de zoon die kunstenaar is, en dat kan tot conflicten leiden.

Neemt u expliciet in uw testament op dat uw kinderen alle werkzaamheden uitsluitend samen mogen verrichten, dan moeten zij ook echt alle handelingen samen verrichten. Dat kan aan te raden zijn als het uw wens is dat uw kinderen niet zonder medeweten van de andere kinderen handelen. Een nadeel is dat het arbeidsintensief kan zijn om voor alle werkzaamheden samen te moeten opdraven.

Mocht u nog vragen hebben als u de executeursbenoeming in uw testament onder de loep neemt, schroom dan niet om contact op te nemen.

Bron: Rb. Den Haag 15 juli 2020, nr C/09/578977 / HA ZA 19-888 (ECLI:NL:RBDHA:2020:6660)

Wij staan klaar
voor U!

Wij maken graag tijd voor een vrijblijvend persoonlijk gesprek bij ons op kantoor of bij u thuis. Ook afspraken buiten de reguliere openingstijden zijn geen probleem.

Neem telefonisch contact op via 0541-723971 
of via e-mail Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Privacyverklaring - Algemene voorwaardenSitemap - © Alle rechten voorbehouden