Samenwoonpartner niet aangemeld voor pensioen

Gepubliceerd op
25 juli 2021

Bent u gehuwd of geregistreerd partner? Dan is in de wet vastgelegd dat u recht heeft op elkaars pensioenopbouw bij scheiding en overlijden. Voor samenwoners is dat niet zo, maar die kunnen hun partner wel aanmelden in hun pensioenregeling.

Meestal vereist de pensioenregeling dat samenwoners al enige tijd aantoonbaar op hetzelfde adres staan ingeschreven. Daarnaast moet zij meestal een kopie van een notarieel samenlevingscontract indienen, waarin zij elkaar aanwijzen als pensioengerechtigde.

Ook al staat de aanwijzing tot pensioengerechtigde in het samenlevingscontract, dan nog moeten partners actief aangemeld worden bij de pensioenmaatschappij. Is dat niet gebeurd dan komt opgebouwd pensioen niet toe aan de samenwoonpartner.

Onlangs moest de rechter oordelen over samenwoners die in hun notarieel samenlevingscontract de pensioenaanwijzing goed hadden opgenomen. De ene partner heeft zich aan de afspraak gehouden en de ander als partner aangemeld bij het pensioenfonds. De andere partner heeft echter geen melding gedaan bij zijn pensioenverzekeraars. De gedupeerde partner eist dat de ander afstand doet van alle opgebouwde pensioenrechten zodat deze bij zijn ouderdomspensioen kunnen worden gevoegd. Daarnaast vordert hij schadevergoeding doordat hij pensioen misloopt. De rechter wijst de schadevergoedingsclaim toe.

Heeft u een samenwoonrelatie en wilt u meer weten over het opmaken van een samenlevingscontract of de uitwerking van een bestaand samenlevingscontract? Neem gerust contact met ons op voor een oriënterend gesprek.

Bron: Hof Den Bosch 26 mei 2020, nr 200.265.735/01 (ECLI:NL:GHSHE:2020:1643)

Wij staan klaar
voor U!

Wij maken graag tijd voor een vrijblijvend persoonlijk gesprek bij ons op kantoor of bij u thuis. Ook afspraken buiten de reguliere openingstijden zijn geen probleem.

Neem telefonisch contact op via 0541-723971 
of via e-mail Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Privacyverklaring - Algemene voorwaardenSitemap - © Alle rechten voorbehouden