Skip to main content

Stichting of Fonds op Naam?

Gepubliceerd op
15 augustus 2021

Veel mensen dromen ervan: ooit nog eens een eigen stichting oprichten, en daarmee doelen nastreven die hen na aan het hart liggen. Voor mensen die hun ideaal verwezenlijken zijn de eerste jaren na de oprichting vaak vervuld van grote vreugde. Ze voeren actie om gelden te werven, familie en vrienden doen enthousiast mee, en alle beslissingen over de koers van de stichting en de besteding van gelden nemen ze zelf.

Als de jaren verstrijken rijst er soms toch twijfel. Met name over de continuïteit maakt menig stichtingsbestuurder zich zorgen. Met het klimmen der jaren en de soms bijbehorende gebreken of erger ziekteprocessen, groeit ook het besef dat tomeloze inzet voor een eigen stichting niet vanzelfsprekend blijft. Als het ook steeds lastiger wordt om te reizen voor projectbezoeken en om vrienden of familieleden te interesseren voor een bestuursfunctie, wordt de eigen stichting soms een blok aan het been.

Steeds vaker zien we dat mensen met aspiraties voor een eigen stichting overgaan tot de oprichting van een Fonds op Naam, onder de vleugels van een goede doelinstelling. U heeft dan een eigen fonds, maar maakt gebruik van de organisatie en de know how van de goede doelstelling. Ook de continuïteit is in deze opzet gewaarborgd en niet afhankelijk van bijvoorbeeld uw gezondheid.

U kunt het fonds zelf een naam geven, en samen met de goede doel instelling vastleggen wat de algemene doelstelling van het fonds wordt. Natuurlijk moet deze doelstelling in de lijn liggen van de doelstelling van het goede doel. U kunt het fonds bij leven of in uw testament volstorten. Vaak wordt afgesproken dat de goede doel instelling bij leven aan u rapporteert over de projecten die met uw fonds worden ondersteund, na overlijden kan de rapportage plaatsvinden aan uw erfgenamen.

Wilt u meer weten over een Fonds op Naam, wij lichten u graag voor en zijn u en het goede doel graag behulpzaam bij de redactie van de voorwaarden van het Fonds op Naam.

Bron: Hof Amsterdam 24 maart 2020, nr 200.250.845/01 KG (ECLI:NL:GHAMS:2020:930).

Wij staan klaar
voor U!

Wij maken graag tijd voor een vrijblijvend persoonlijk gesprek bij ons op kantoor of bij u thuis. Ook afspraken buiten de reguliere openingstijden zijn geen probleem.

Neem telefonisch contact op via 0541-723971 
of via e-mail Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.