Fiscale gevolgen bij tweede huis

Gepubliceerd op
28 september 2021

Bent u in het bezit van een tweede huis? Dan wordt het bezit daarvan belast in box 3, de box waarin ook uw spaargeld wordt belast.

Staat uw tweede huis in het buitenland? Dan zal het betreffende land daarover belasting heffen, in Nederland profiteert u dan van de regel ter voorkoming van dubbele belasting.
In Nederland geldt het woonplaatsbeginsel. U bent als u in Nederland woont, in Nederland belastingplichtig voor inkomen dat u waar ook ter wereld verdient. In box 3 wordt de waarde van bezittingen minus schulden – de rendementsgrondslag – na toepassing van het rendementforfait voor 30% belast, overigens nadat er rekening is gehouden met een belastingvrije voet van ruim € 30.000.

Dat geldt ook voor het tweede huis in Nederland. Voor de waardebepaling daarvan wordt uitgegaan van de WOZ-waarde op 1 januari van het jaar vóór het jaar van aangifte. Over huuropbrengsten hoeft u geen belasting te betalen, maar daar staat tegenover dat u met de verhuur verbad houdende kosten niet kunt aftrekken.

Voor een tweede huis in het buitenland betaalt u belasting in het betreffende land. Dat zou normaal gesproken in Nederland tot dubbele belastingheffing leiden. Gelukkig geeft die samenloop in Nederland recht op vrijstelling ter voorkoming van dubbele belasting.

Wilt u meer weten over de fiscale aspecten van het bezit van een tweede huis? Bel ons voor het maken van een afspraak.

Bron: Navigator.nl.

Wij staan klaar
voor U!

Wij maken graag tijd voor een vrijblijvend persoonlijk gesprek bij ons op kantoor of bij u thuis. Ook afspraken buiten de reguliere openingstijden zijn geen probleem.

Neem telefonisch contact op via 0541-723971 
of via e-mail Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Privacyverklaring - Algemene voorwaardenSitemap - © Alle rechten voorbehouden