Skip to main content

Hoe oud is uw testament?

Gepubliceerd op
01 november 2021

Een testament maak je niet voor de rest van je leven. Partners kunnen komen en gaan, kinderen, schoonkinderen of familieleden raken uit de gratie en ook de wet of uw vermogen kan veranderen.

In het notariaat drukken we cliënten altijd op het hart, om eens in de vijf jaar een kop koffie te komen drinken. We kunnen dan een korte check up uitvoeren. Stemt uw testament nog overeen met uw wensen, en met de regelgeving? Meestal kunt u met een gerust hart weer naar huis. Soms is het nodig om het testament op onderdelen aan te passen.

Bij Hof Arnhem-Leeuwarden speelde onlangs een bijzonder geval. Het ging om een testament waarvan de houdbaarheidsdatum ernstig was overschreden. Een dame had, maar liefst 38 jaar geleden, een testament opgesteld waarin zij haar toenmalige ‘vriend’ had benoemd tot enig erfgenaam en executeur. Toen ze na acht jaar samenwonen uit elkaar gingen vergat ze om haar testament te wijzigen.

Bij haar overlijden – maar liefst dertig jaar later – komt het testament uit 1982 boven water, en blijkt de vriend uit 1982 erfgenaam te zijn. De broers en zussen van de overleden dame stappen naar de rechter en stellen dat dit niet de bedoeling kan zijn, en dat zij erfgenaam zijn. De rechter geeft aan dat niet duidelijk is of de ex-vriend erfgenaam en executeur moest worden, of dat hij slechts erfgenaam en executeur zou zijn als ze zouden samenwonen. Normaal gesproken willen mensen geen samenwoonpartner als erfgenaam als de samenwoning al voor het overlijden is verbroken. De ex-vriend krijgt van de rechter de kans om te bewijzen dat het de bedoeling van de dame was om hem, ondanks het einde van de relatie, als erfgenaam in het testament te laten staan.

Tegenwoordig neemt de notaris in testamenten voor samenwoners meestal een speciaal artikel op. In dat artikel wordt dan geregeld dat de partner geen erfgenaam meer is, als de samenwoning is verbroken. Heel vaak wordt er zelfs al in opgenomen wie er in dat geval wél moeten erven, bijvoorbeeld familieleden, vrienden of een goed doel. Als er dan een einde aan de samenwoning komt, is het niet erg als het stel door alle stress helemaal vergeet het testament aan te passen.

Heeft u in uw testament al ‘veiligheidskleppen’ ingebouwd? Maak een afspraak en kom gerust eens langs om uw huidige testament te laten nakijken.

Bron: Hof Arnhem-Leeuwarden, nr. 200.249.139, ECLI:NL:GHARL:2020:2344.

Wij staan klaar
voor U!

Wij maken graag tijd voor een vrijblijvend persoonlijk gesprek bij ons op kantoor of bij u thuis. Ook afspraken buiten de reguliere openingstijden zijn geen probleem.

Neem telefonisch contact op via 0541-723971 
of via e-mail Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.