Skip to main content

Familie onterven? Zelf bepalen waar je erfenis terecht komt?

Gepubliceerd op
27 februari 2022

Bij niet iedereen staat de familie op nummer één, maar in het huidige erfrecht zijn de mogelijkheden tot onterven beperkt. Zo kun je bijvoorbeeld je kinderen onterven, maar behouden zij nog wel altijd recht op hun zogenaamde 'legitieme portie'. En uit onderzoek blijkt dat 87% dat wettelijke deel ook probeert op te eisen.

Mensen die je heel dierbaar zijn, maar geen familie, zijn niets van je op het moment dat je komt te overlijden. En in het huidige erfrecht hebben zij ook nergens recht op. Dit heeft ondermeer te maken met hoe de wet ingericht is, want ook indien er geen testament is, moeten er wel duidelijke richtlijnen zijn over wie er moet erven.

En in de huidige samenleving werkt deze wet niet meer altijd. Woon je samen met je partner, maar zijn jullie niet getrouwd? Dan komt je partner niet voor in de erfwet. En omdat iedereen vroeger of later te maken krijgt met deze wet, is het van belang dat de wet past bij de huidige maatschappelijke verhoudingen.

Gelukkig kunnen veel zaken van tevoren vastgelegd worden in een testament. Ook in combinatie met een samenlevingscontract. Regel dit dus tijdig, zodat je niet voor verrassingen komt te staan bij het overlijden van je partner.

Heb je nog vragen over het erfrecht of een testament? Neem dan gerust even contact op met ons kantoor voor een vrijblijvend adviesgesprek.

Bron: EenVandaag 05-01-2022

Wij staan klaar
voor U!

Wij maken graag tijd voor een vrijblijvend persoonlijk gesprek bij ons op kantoor of bij u thuis. Ook afspraken buiten de reguliere openingstijden zijn geen probleem.

Neem telefonisch contact op via 0541-723971 
of via e-mail Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.