Skip to main content

Schenken op papier

Gepubliceerd op
20 december 2022

Wilt u vermogen overdragen aan uw kinderen, maar wilt u liever zelf nog de beschikking houden over het vermogen? In dat geval kan de schenking onder schulderkenning een oplossing zijn.

Schenking op papier

Een schenking onder schulderkenning wordt ook wel een schenking 'op papier' genoemd. U schenkt dan een som geld en blijft dat geschonken bedrag schuldig aan uw kinderen. U leent het geld als het ware onmiddelijk weer terug van uw kinderen. Jaarlijks moet u de kinderen 6% rente betalen over het bedrag van hun vordering.

Voorwaarden

Het is belangrijk dat uw kinderen later kunnen bewijzen dat zij inderdaad 6% rente van u hebben ontvangen op hun vordering. Is de rente niet betaald of kunnen uw kinderen de betaling niet bewijzen, dan wordt de schenking bij uw overlijden (of bij het overlijden van uw partner) gezien als een erfenis en niet als een schenking op papier. Bewaar dus jaarlijks een kopie van het dagafschrift waarop de renteboeking is te zien.

De kinderen betalen jaarlijks box 3-heffing over hun vordering op u. Dit kunnen zij betalen, omdat zij van u jaarlijks 6% rente krijgen. Als uw kinderen een toeslag of een uitkering krijgen waarbij hun box 3-vermogen van belang is, dan kan de schenking gevolgen hebben voor de hoogte van die toeslag of uitkering.

U mag zelf de schuld die u hebt aan de kinderen in box 3 in mindering brengen.

Als u kinderen een schenking op papier ontvangen die hoger is dan hun vrijstelling, dan moeten zij daar schenkbelasting over betalen. Dit kan een probleem zijn, omdat zij geen geld in handen krijgen. In de praktijk zien we dat veel ouders daarom 'vrij van recht' schenken. Dit houdt in dat zij de scheenkbelasting voor hun kinderen betalen. Maar let op: ook dat is een schenking waarover schenkbelasting verschuldigd is.

Meer vragen over schenken? Neem contact op met ons kantoor voor een vrijblijvend gesprek.

Wij staan klaar
voor U!

Wij maken graag tijd voor een vrijblijvend persoonlijk gesprek bij ons op kantoor of bij u thuis. Ook afspraken buiten de reguliere openingstijden zijn geen probleem.

Neem telefonisch contact op via 0541-723971 
of via e-mail Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.