Notaris treedt ook op als mediator

Gepubliceerd op
05 oktober 2021

Veel mensen kennen de notaris van de aankoop van hun huis, een hypotheek of testament. Het is minder bekend dat de notaris ook geregeld als mediator optreedt.

De notaris heeft in Nederland een onpartijdige rol. Waar een advocaat één partij bijstaat, adviseert de notaris beide partijen, zodat zij even goed voorgelicht zijn om een transactie aan te gaan. Dat speelt bijvoorbeeld bij het tekenen van een akte voor de overdracht van een huis, maar bijvoorbeeld ook bij het aangaan van huwelijkse voorwaarden. Door zijn onpartijdige en deskundige rol zullen de betrokken personen een evenwichtige en uitgebalanceerde overeenkomst tekenen. Alleen dat maakt al dat er later minder snel conflicten zullen ontstaan tussen de contractspartijen.

Voor het geval er toch conflicten ontstaan, denken mensen meestal als eerste aan een advocaat. Toch kan een notaris goed helpen. Vooral bij conflicten op het gebied van nalatenschappen en bij verdelingen als een huwelijk eindigt door echtscheiding.
Als een notaris een actieve rol heeft gespeeld bij de oplossing van een conflict, worden nog maar weinig zaken voorgelegd aan de rechter. Bij de afwikkeling van nalatenschappen bijvoorbeeld waarbij zich problemen voordoen, bereikt naar schatting minder dan 1 procent van die gevallen de rechter en wordt door het notariaat de rest van de gevallen opgelost.

Het grote voordeel van mediation door een notaris is dat een mediation kan worden afgesloten met een notariële akte. De mediationpartijen hoeven dan niet naar de rechter om de afspraken ook te kunnen afdwingen, als de andere partij zich er niet aan houdt.

Ook de Rechtbank Den Haag besloot onlangs weer om een in scheiding verwikkeld echtpaar naar de notaris-mediator te sturen. Het echtpaar vroeg de rechter om hun gemeenschappelijk vermogen te verdelen en daarvoor neutrale personen te benoemen. De rechter vond dat het echtpaar dan een lange procedure zou moeten doorlopen. De rechter vroeg zich vervolgens af waarom zij niet naar een notaris-mediator gaan. Een notaris is de aangewezen persoon om partijen voor te lichten over de bindende afspraken die zij kunnen maken. De rechtbank raadt het echtpaar daarom een notaris-mediator aan.

Wilt u weten of de notaris iets voor u kan betekenen in zijn rol als mediator? Neem gerust contact met ons op.

Bron: Rb. Den Haag 31 december 2019, nr. C/09/572154 e.v., ECLI:NL:RBDHA:2019:14227.

Laatste nieuwsberichten

Wij staan klaar
voor U!

Wij maken graag tijd voor een vrijblijvend persoonlijk gesprek bij ons op kantoor of bij u thuis. Ook afspraken buiten de reguliere openingstijden zijn geen probleem.

Neem telefonisch contact op via 0541-723971 
of via e-mail Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Privacyverklaring - Algemene voorwaardenSitemap - © Alle rechten voorbehouden