Skip to main content

Veranderingen voor woningkopers in 2024

Gepubliceerd op
20 april 2024

In december kondigden wij al een aantal veranderingen aan per 1 januari 2024. Maar dat was nog lang niet alles voor woningkopers! Ook de overdrachtsbelasting, startersvrijstelling en extra leningen kennen nieuwe regels.

Als je nu geen huwelijkse voorwaarden vastlegt, trouw je in beperkte gemeenschap van goederen. Hieronder leggen we het verschil uit.

Overdrachtsbelasting

Wanneer je een bestaande woning koopt, betaal je hier belasting over. Dit heet overdrachtsbelasting. Afhankelijk van je situatie betaal je een bepaald percentage over de aankoopsom.

In 2024 wordt de overdrachtsbelasting voor starters bij de aankoop van een woning tot € 510.000 kwijtgescholden, ook wel de startersvrijstelling. Niet starters betalen 2% van de aankoopprijs aan overdrachtsbelasting. Beleggers, daarentegen, betalen 10,4% overdrachtsbelasting in 2024.

Startersvrijstelling

Wil jij gebruik maken van de startersvrijstelling? Dan moet je aan de volgende voorwaarden voldoen:

  • Je bent tussen de 18 en 35 jaar oud op het moment van de woningaankoop.
  • De woning wordt je hoofdverblijf.
  • Je hebt niet eerder gebruik gemaakt van de vrijstelling.
  • De taxatiewaarde in het gevalideerde taxatierapport is lager dan de woningwaardegrens.

Daarnaast moet je een verklaring invullen voor de Belastingdienst om aanspraak te maken op de vrijstelling. De notaris zal deze verklaring vervolgens aan de akte van levering toevoegen.

Hypotheek afsluiten met studieschuld

Bij het afsluiten van een hypotheek wordt vanaf 1 januari 2024 het termijnbedrag gebaseerd op de actuele studieschuld. In 2023 gebeurde dit nog op basis van de oorspronkelijke schuld. Hierdoor kan de maximale hypotheek een stuk hoger worden door aflossing van een deel van de studieschuld.

Meer leenruimte voor alleenstaanden

Per 2024 wordt het voor alleenstaanden met een inkomen van ten minste € 28.000 makkelijker om meer te lenen, namelijk € 16.000 aanvullend op hun hypotheek. Hiermee krijgt deze groep iets meer financiële ruimte bij het kopen van een woning.

Nog vragen? Neem gerust contact met ons op voor een vrijblijvend advies.

Foto credits: vu anh on Unsplash

Wij staan klaar
voor U!

Wij maken graag tijd voor een vrijblijvend persoonlijk gesprek bij ons op kantoor of bij u thuis. Ook afspraken buiten de reguliere openingstijden zijn geen probleem.

Neem telefonisch contact op via 0541-723971 
of via e-mail Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.