Skip to main content

De rol van de notaris bij het voorkomen van witwassen

Gepubliceerd op
27 september 2022

Om mogelijk witwassen of ander misbruik van rechtspersonen te voorkomen, speelt de notaris ook een belangrijke rol.

Bij het oprichten van een rechtspersoon, zoals bijvoorbeeld een stichting of een BV, moeten onder meer banken, notarissen en advocaten vaststellen wie de uiteindelijke begunstigden (UBO’s) van die rechtspersoon zijn. UBO staat voor “Ultimate Beneficial Owner”. De UBO’s houden dus het uiteindelijke eigendom of hebben de uiteindelijke zeggenschap van de rechtspersoon. Deze informatie wordt vastgelegd in het UBO-register.

Bij bepaalde transacties is de notaris verplicht op grond van de WWFT om onderzoek te doen naar de identiteit van de betrokken partijen. De WWFT is de Wet ter voorkoming van Witwassen en Financiering van Terrorisme. De notaris zal daarbij de UBO’s vastleggen, om te voorkomen dat natuurlijke personen met kwade bedoelingen, bijvoorbeeld het witwassen van geld, zich kunnen verschuilen achter een rechtspersoon. De notaris zal daarom een schriftelijke UBO-verklaring vorderen, die ten overstaan van de notaris moet worden ingevuld en ondertekend. De notaris zal de identiteit van de UBO’s verifiëren en (vertrouwelijk) bewaren in het dossier.

Bij het vermoeden van een ongebruikelijke transactie, is de notaris verplicht dit te melden bij de bevoegde instantie (FIU-Nederland). De FIU (Financial Intelligence Unit) analyseert die meldingen en bepaalt welke meldingen doorgegeven worden aan opsporingsdiensten en welke niet.

Meer vragen over het oprichten van een rechtspersoon, zoals een stichting, vereniging, VOF of BV? Neem contact op met ons kantoor voor een vrijblijvend gesprek.

Wij staan klaar
voor U!

Wij maken graag tijd voor een vrijblijvend persoonlijk gesprek bij ons op kantoor of bij u thuis. Ook afspraken buiten de reguliere openingstijden zijn geen probleem.

Neem telefonisch contact op via 0541-723971 
of via e-mail Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.