Skip to main content

De wet en alimentatie

Gepubliceerd op
20 november 2023

In de wet is een onderhoudsverplichting opgenomen voor gehuwden. Indien men uit elkaar gaat, kan door één van de echtgenoten aanspraak worden gemaakt op een bijdrage in het levensonderhoud, partneralimentatie.

Ten aanzien van samenwoners is in de wet geen onderhoudsverplichting opgenomen. Bij het verbreken van de relatie (en/of het beëindigen van de samenwoning) is er dus geen sprake van een recht op alimentatie voor deze groep.
In een aantal Europese landen is dit wel geregeld, maar er is geen sprake van een eenduidige regeling.

Uit onderzoek blijkt dat samenwoners vaak onbekend zijn met hun rechten en plichten. De onderzoekers overwegen dat informatieverschaffing dient plaats te vinden. Dit kan van overheidswege plaatsvinden, maar ook de notaris kan hierin een rol spelen.

Beperkte wetswijziging alimentatie

Naar aanleiding van het WODC-rapport over alimentatie heeft de minister voor Rechtsbescherming, Franc Weerwind, zich over een mogelijke wetswijziging gebogen. Introductie van een alimentatieplicht bij het einde van een samenwoning is niet nodig volgens de minister. Hij sluit niet uit dat ongehuwden na het einde van hun relatie financiële problemen krijgen, maar de minister hecht meer aan de autonomie van de samenwoners. Hij wil daarom geen wettelijke regels opleggen. Volgens hem ligt de oplossing bij meer voorlichting over verschillende juridische relatievormen. Daarbij ziet hij een rol voor onder meer de notaris.

Stiefouders

De alimentatieplicht van stiefouders wordt afgeschaft. De alimentatieverplichting van de stiefouder zorgt voor complexere en kwetsbaardere berekeningen van de kinderalimentatie, omdat meer partijen betrokken zijn. Het afschaffen van de onderhoudsplicht voor stiefouders zorgt voor een eenvoudigere, minder gecompliceerde en doelmatiger berekeningswijze van de kinderalimentatie.

Meer weten over familierecht? Neem contact met ons op!

Wij staan klaar
voor U!

Wij maken graag tijd voor een vrijblijvend persoonlijk gesprek bij ons op kantoor of bij u thuis. Ook afspraken buiten de reguliere openingstijden zijn geen probleem.

Neem telefonisch contact op via 0541-723971 
of via e-mail Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.