Skip to main content

Digitale nalatenschap

Gepubliceerd op
20 januari 2024

Het is aan te raden om te bepalen wat er na uw overlijden gebeurt met uw Facebook, Twitter, LinkedIn en andere online accounts. Wilt u uw profiel verwijderen of wilt u een gedenkpagina? Er zijn verschillende manieren om te voorkomen dat u na uw overlijden digitaal voortleeft.

Schakel een online executeur in

Je kunt via de notaris een online executeur benoemen. Dat is iemand die na jouw overlijden je digitale nalatenschap afhandelt. Je bespreekt met de executeur van tevoren wat er met al je sociale media-accounts moet gebeuren. Zo heb je op Facebook de mogelijkheid om van je persoonlijke pagina een ‘in memoriam’-pagina (herinneringspagina) te maken, maar je kunt je account ook simpelweg opheffen. De executeur krijgt dus toegang tot je digitale kluis waar al je gegevens in staan, zoals pincodes en inlogcodes. De online executeur kan dezelfde zijn als de executeur voor je testament, maar dat hoeft niet.

Lijstje bijhouden

U kunt natuurlijk ook zelf een lijstje bijhouden van alle sites waar u een profiel of account heeft. Bewaar dit op een plek die gemakkelijk vindbaar is voor uw nabestaanden. Uw gebruikersnaam en een bewijsstuk van uw overlijden is voor socialmediadiensten meestal genoeg om uw profiel te verwijderen.

Instellen per platform

Vaak kunt u in een socialmediaplatform instellen wat er na uw overlijden met uw account gebeurt. Bij Google kunt u bijvoorbeeld aangeven wat er met uw gegevens moet gebeuren na een bepaalde periode waarin u niet heeft ingelogd. En bij Facebook kunt u een contactpersoon benoemen voor uw profiel na uw overlijden. Wilt u meer informatie over dit onderwerp? Meer informatie vindt u ook op de website veiliginternetten.nl.

The cloud en betaalde accounts

Let ook op wat er met uw gegevens in 'the cloud' gebeurt. Sommige hostingpartijen verwijderen al uw bestanden na uw overlijden. Ook foto's die misschien van waarde zijn voor uw nabestaanden. Misschien heeft u ook betaalde accounts die elke maand van u incasseren. Of accounts met een tegoed. Maak het uw nabestaanden gemakkelijk om die accounts stop te zetten en het tegoed op te vragen.

Meer weten over familierecht? Neem contact met ons op!

 

Wij staan klaar
voor U!

Wij maken graag tijd voor een vrijblijvend persoonlijk gesprek bij ons op kantoor of bij u thuis. Ook afspraken buiten de reguliere openingstijden zijn geen probleem.

Neem telefonisch contact op via 0541-723971 
of via e-mail Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.