Skip to main content

Samenlevingscontract en volmacht bankrekening

Gepubliceerd op
05 juni 2021

Veel samenwoners openen een gezamenlijke rekening om de kosten van hun huishouding van te betalen. Sommige samenwoners lossen het anders op en geven elkaar volmacht om over de privérekening van de ander te beschikken. Bij de laatste variant ontstaat nog wel eens onenigheid als de ene partner vindt dat de ander te ruimhartig omspringt met de volmacht.

In veruit de meeste gevallen storten samenwoners maandelijks ieder een bedrag van hun privérekening op een gezamenlijke rekening, naar rato van hun inkomens of ieder hetzelfde bedrag. De vaste lasten worden automatisch afgeschreven en de partners pinnen de boodschappen en andere zaken. Is de rekening een keer wat sneller leeg, dan storten ze ieder een bedrag bij, heel gemakkelijk en overzichtelijk.

Als partners elkaar volmacht geven om over elkaars privérekening te beschikken, kan de partner met de volmacht in theorie het geld voor allerlei doeleinden opnemen. Onlangs moest het Hof te Den Bosch nog oordelen over een dergelijk geval. De man had zijn vriendin een volmacht over zijn bankrekening gegeven, maar vond dat zij zijn geld ook voor andere zaken dan huishoudkosten had gebruikt, en eiste een bedrag terug.

De rechter bepaalde dat de vriendin door de volmacht in principe gewoon over de bankrekening kon beschikken. Maar de rechter keek ook naar het samenlevingscontract van het stel. De rechter vond dat de vriendin er op basis van het samenlevingscontract van uit had moeten gaan dat zij met de volmacht alleen geld van de rekening van de man had mogen gebruiken voor de kosten van de gezamenlijke huishouding. Vermogensopbouw voor haarzelf en de kinderen viel daar niet onder. De rechter veroordeelt de vriendin dan ook tot terugbetaling van een bedrag aan de man.

Wilt u meer weten of uw samenlevingscontract weer eens laten beoordelen? Bel gerust voor het maken van een afspraak.

Bron: Hof Den Bosch 15 september 2020, nr 200.252.117/01 (ECLI:NL:GHSHE:2020:2851)

Wij staan klaar
voor U!

Wij maken graag tijd voor een vrijblijvend persoonlijk gesprek bij ons op kantoor of bij u thuis. Ook afspraken buiten de reguliere openingstijden zijn geen probleem.

Neem telefonisch contact op via 0541-723971 
of via e-mail Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.