Skip to main content

Onterving niet altijd de gewenste oplossing

Gepubliceerd op
20 februari 2023

Onterving komt vaker voor dan men denkt. Zowel notariskantoren als advocatenkantoren krijgen vrij regelmatig te maken met onterving. In de praktijk heeft onterving echter niet altijd het gewenste effect.

Onterving komt steeds vaker voor

Iedere ouder kan ervoor kiezen om zijn of haar kind te onterven en dit komt ook steeds vaker voor. Notarissen krijgen steeds vaker de vraag om een testament op te stellen waarbij de cliënt de wens heeft om één of meerdere kinderen te onterven.

Legitieme portie en strijd tussen familieleden

Toch wijst de praktijk uit dat onterving niet altijd de gewenste oplossing is. Onterfde kinderen blijven namelijk altijd recht houden op hun legitieme portie. De legitieme portie bestaat uit de helft van het bedrag wat het kind zou krijgen wanneer er geen testament zou zijn. Dit betekent dus dat ouders hun kind niet volledig kunnen onterven: kinderen blijven altijd recht hebben op een deel uit de nalatenschap, maar moeten dit wel zelf opeisen. Vrijwel ieder onterfde kind doet dit ook, vaak zelfs binnen één jaar (87 procent). Daarnaast heeft onterving nog een neveneffect: onterving kan leiden tot verslechtering in onderlinge verhoudingen tussen overige familieleden. En dat is zeker het geval als het onterfde kind de onterving niet had verwacht: er is dan in 64 procent van de gevallen strijd over de afwikkeling van de nalatenschap.

Alternatieven voor onterving

Als alternatief voor onterving zijn er verschillende opties. Zo kan het erfdeel verkleind worden, maar kan de legitieme portie ook worden verkleind door in gemeenschap van goederen te trouwen met de minder vermogende partner. Andere opties zijn het onder bewind stellen van het erfdeel van het onterfde kind of het benoemen van een professional als executeur of afwikkelingsbewindvoerder.

mr. drs. P.B. (Bart) Riteco

Meer vragen over erfrecht? Neem contact op met ons kantoor voor een vrijblijvend gesprek.

Wij staan klaar
voor U!

Wij maken graag tijd voor een vrijblijvend persoonlijk gesprek bij ons op kantoor of bij u thuis. Ook afspraken buiten de reguliere openingstijden zijn geen probleem.

Neem telefonisch contact op via 0541-723971 
of via e-mail Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.