Skip to main content

Erfbelasting besparen door estate planning

Gepubliceerd op
20 maart 2023

Een estate planner bekijkt hoe u uw vermogen fiscaal aantrekkelijk kunt overdragen aan uw toekomstige erfgenamen. Daarbij speelt de erfbelasting een belangrijke rol. De kans is namelijk groot dat uw erfgenamen daarmee te maken krijgen als u overlijdt.

Wat is erfbelasting?

Iedereen die een erfenis krijgt, heeft een bepaalde vrijstelling. Erft iemand meer dan die vrijstelling, dan moet hij over het meerdere erfbelasting betalen. De erfbelastingaangifte moet normaal gesproken binnen acht maanden na het overlijden worden gedaan.

Vrijstellingen erfbelasting (voor het jaar 2023)

De vrijstelling bedraagt altijd minimaal € 2.418. Maar voor bepaalde familieleden geldt een hogere vrijstelling. Zo heeft uw echtgenoot of geregistreerde partner een vrijstelling tot € 723.526. Het exacte bedrag is afhankelijk van de pensioenen en lijfrentes die worden uitgekeerd als gevolg van uw overlijden. Onder bepaalde voorwaarden geldt deze vrijstelling ook voor partners die geen huwelijk of geregistreerd partnerschap hebben.

Uw ouders hebben samen een vrijstelling van € 54.270. Uw kind of kleinkind kan (per persoon) belastingvrij € 22.918 van u erven. En voor een ziek of gehandicapt kind bedraagt die vrijstelling in bepaalde situaties zelfs € 68.740. Goede doelen die door de Belastingdienst erkend zijn (zogenaamde ANBI’s) hoeven helemaal geen erfbelasting te betalen. Daarnaast geldt een specifieke regeling voor wie een onderneming erft en voortzet.

Hoe wordt erfbelasting berekend?

Het bedrag dat boven de vrijstelling uitkomt wordt belast tegen een bepaald percentage. Voor uw echtgenoot / partner of kind is dit 10% over de eerste € 138.641. Daarboven geldt een tarief van 20%. Voor uw kleinkind is dit tarief 18% over de eerste € 138.641 en daarboven 36%. En voor andere verkrijgers is dit 30% respectievelijk 40%. Bovenstaande bedragen zijn de bedragen die gelden in 2023. Deze worden elk jaar aangepast met een inflatiecorrectie.

Naarmate uw vermogen stijgt, stijgt ook het bedrag dat uw erfgenamen in de toekomst aan de Belastingdienst moeten betalen. Een estate planner kan u helpen om uw vermogen fiscaal aantrekkelijk over te dragen aan uw erfgenamen. Bijvoorbeeld met een testament waarin de vrijstellingen optimaal worden benut. Of door een schenkingsplan voor u op te stellen. Want alles wat u bij leven overdraagt, wordt bij uw overlijden niet meer belast.

mr. drs. P.B. (Bart) Riteco

Meer vragen over erfrecht? Neem contact op met ons kantoor voor een vrijblijvend gesprek.

Wij staan klaar
voor U!

Wij maken graag tijd voor een vrijblijvend persoonlijk gesprek bij ons op kantoor of bij u thuis. Ook afspraken buiten de reguliere openingstijden zijn geen probleem.

Neem telefonisch contact op via 0541-723971 
of via e-mail Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.